Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Zakon Zagore"

Predstava o Vlajima od 1945. do danas govori o ljubavi, ali i Titu i Jugoplastici

GKM Split
04.04.2023.
u 10:01

Ivan Leo Lemo u Gradskom kazalištu mladih u Splitu postavio je svoju treću hit predstavu

Nakon dviju uspješnica, predstava "Cabaret Splićanke" i "Split in space", u kojima je koristio splitski dijalekt, autor i redatelj Ivan Leo Lemo napravio je i treću sjajnu, nedvojbeno buduću hit predstavu "Zakon Zagore", čiju je praizvedbu u GKM-u na Prokurativama publika ispratila ovacijama. Kako i ne bi, kad je sat i četrdeset pet minuta bez pauze provela u jednom dahu, smijehu, divljenju, ljepoti, zadovoljstvu, guštanju... Izvrsno Lemino djelo koje se mora igrati i gledati!

Autor se bavi Vlajima, pitoresknim narodom iz kojeg i sam vuče podrijetlo, a fabula obuhvaća razdoblje od 1945. do danas. U "Zakonu Zagore" govori se na tzv. vlaškom dijalektu koji ne pripada nijednom konkretnom selu ni zaselku Dalmatinske zagore, a zanimljivo je da je Lemo brojne riječi izmislio, kreirao, dogradio. Taj njegov vlaški izričaj maksimalno je interpretativan, atraktivan, razumljiv i humorističan.

"Zakon Zagore" donosi ljubavnu priču Ante i Anđelije, koja je sve samo ne poznata. Ona kontrira svemu što se do sada prenosilo s koljena na koljeno, kazivalo o Vlajima koji su mahom dolazili u Split i koji su fetive mnogo čime obogatili premda oni to teško priznaju. U predstavi je i Tito, i Vila Dalmacija, Jugoplastika i Fićo, samohrana majka, ali i Anđelija u digitalnom dobu. Naglašene su dalmatinske žene, ponosne, strpljive i drčne. U fokusu je Anđelija koju vrlo uvjerljivo i sugestivno tumači šest glumica u šest njezinih životnih razdoblja. Iz ansambla GKM-a utjelovljuju je Lidija Florijan, Ana Gruica Uglešić (koja je surađivala i na dramaturgiji i u osmišljavanju scenskog pokreta), Nada Kovačević i Mia Vladović te dvije gostujuće glumice, Ivana Gudelj iz Osijeka i Andrea Mladinić iz splitskog HNK. Sve jako dojmljive i profesionalne, no valja pohvaliti Miju Vladović za vrhunsko izvođenje dugačkog monologa koji jednostavno "ostavlja bez daha" i kojim je napravila iskorak u svojoj umjetničkoj karijeri.

Ni "blaženi među ženama" Matija Grabić, koji tumači Antu, "nije za bacit". Odlično je ušao u njegov lik i uspješno ga odigrao, a za ukupno izvrstan dojam zaslužni su i scenografkinja Vesna Režić, kostimograf Marko Marosiuk i skladatelj Zvonimir Dusper.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije