Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Moj muž” u ZKM-u

Priče Rumene Bužarovske potresan su, ali i duhovit put u žensku intimu

MARKO ERCEGOVIć/ZKM
29.03.2023.
u 11:12

ZKM i redateljica Dora Ruždjak Podoslki pripremaju premijeru drame nastalu prema kratkim pričama makedonske književnice

Kazališna publika znatiželjno iščekuje subotnju premijeru predstave “Moj muž” koju prema kratkim pričama makedonske književne zvijezde Rumene Bužarovske i u dramatizaciji Tomislava Zajeca u Zagrebačkom kazalištu mladih postavlja Dora Ruždjak Podolski.

Emotivne, duhovite, snažne feminističke zbirke priča Rumene Bužarovske (uz zbirku “Moj muž” koriste i elemente zbirke “Nikamo ne idem”) autorskom su dvojcu poslužile kao ishodište za propitivanje rodnih uloga, širine ženskog iskustva i njegova uranjanja u opće iskustvo suvremenog svijeta.

- U osnovi, riječ je o vrlo intimnim pričama koje se ogledaju kroz ekonomske, sociološke ili političke zadatosti, da bi svoju puninu doživjele u međusobnom zrcaljenju u kojem je svaka žena istovremeno i protagonistica i svjedok. S druge strane, sve te sudbine uz sebe, dakako, vežu i muževe iz naslova, a onda i djecu, roditelje i sve one koji čine zanimljiv raster različitih sudbina i iskustava. Na taj način predstava “Moj muž” otvara prostor za igru gotovo čitavog, prije svega ženskog ansambla ZKM-a te pritom donosi duhovito i potresno putovanje u kojem žene, na način na koji im to daje i Bužarovska, hrabro uzimaju prostor slobode da budu ono što jesu i progovore o onome što osjećaju - zapisao je Zajec.

Ususret premijeri, u petak će se u ZKM-u održati tribina Čitanje kazališta na kojoj će autor i voditelj Srđan Sandić ugostiti književnicu Ivanu Bodrožić i profesora Gorana Pavlića, s kojima će razgovarati o “pisanju feminizma”, dekonstrukciji tranzicijskih ženskih likova koji su duboko uronjeni u patrijarhat, detabuiziranju majčinstva, ženama žrtvama i etosu bunta.

Nakon premijere, u nedjelju će ZKM organizirati razgovor s autoricom Rumenom Bužarovskom, redateljicom predstave Dorom Ruždjak Podolski i dramaturgom Tomislavom Zajecom koji će voditi Seid Serdarević iz nakladničke kuće Fraktura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije