Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diskografska nagrada

Porin za životno djelo Staniću, Despotu i Dujmiću

Dujmic, Stanic, Despot
25.03.2013.
u 15:37

Prethodno su već objavljeni dobitnici istih nagrada za 2013. S. Selak, V. Kranjčević, A. Potočnik i D. Boić

Ured diskografske nagrade Porin objavio je i posebne dobitnike nagrade za životno djelo. U jubilarnoj, dvadesetoj sezoni njega će dobiti skladatelj Rajko Dujmić, pjevač i kontrabasist Stjepan Jimmy Stanić te novinar i diskograf Veljko Despot.


U popratnom obrazloženju, porinovci nazivaju Dujmića “radoholičnim glazbenim mastermindom“ i prilažu biografiju u kojoj se dobro zna da je bio pogonsko gorivo Novih fosila, ali su istaknute i njegove zasluge za druge karijere u pop glazbi (Neda Ukraden, Jasna Zlokić, grupa Riva...) te združivanje – zajedno sa Zrinkom Tutićem – cijele estrade u projekt Hrvatski Band Aid.

Jimmy Stanić, po uvodnim riječima Siniše Škarce, “glazbenik je ležernog nastupa s bogatim tonom punim swinga“. Možda ga je upravo ta  ležernost i duhovitost u životu, kojom je obilježena i njegova glazba, dovela do toga da je nedavno proslavio svoj 84. rođendan.  Pjevao je i svirao sve – od jazza, zabavne glazbe, šansona, šlagera, vodviljskih i kabaretskih poskočica...

I napokon Veljko Despot, čovjek s druge strane diskografskog posla. Jedan je od predvodnika pop-rock novinarstva na ovim prostorima, diskograf, urednik stranih izdanja u nekadašnjem Jugotonu i jedan od osnivača nagrade koju sada i sam prima.

Prethodno je već objavljeno da će iste nagrade ove godine primiti trubač S. Selak, dirigent V. Kranjčević, Ladarica A. Potočnik te jazz-skladatelj i pijanist D. Boić. (a)

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
16:51 25.03.2013.

Da i ja se slažem.. . . Zvonimiru Despotu i Tihomiru Dujmoviću nagrada za ljubav prema domovini... Nagrada za pisanu riječ. Hvala od branitelja!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije