Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Osvanula bizarna skulptura pape koji stoji u bazenu krvi s meteorom u rukama

Umjetnik Jerzy Kalina za 100. godišnjicu rođenja Ivana Pavla II ispred je Nacionalnog muzeja u Varšavi postavio skulpturu preminulog pape s meteorom u rukama.
25. rujna 2020. u 13:04 2 komentara 2027 prikaza
Foto: AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Jerzy Kalina ispred je Nacionalnog muzeja u Varšavi postavio neobičnu skultpturu. Prikazuje papu Ivana Pavla II kako u rukama drži meteor, a stoji u bazenu crvene vode koja predstavlja krv.

instalacija nemanje cvijanovića Na Riječki neboder postavljena crvena petokraka koja je uzburkala javnost

Instalacija je nazvana "Otrovani izvor", a Kalina ju je napravio kao odgovor na kontroverznu umjetničku instalaciju talijanskog umjetnika Maurizia Cattelana. On je još 1999. na Venecijanskom bijenalu izložio voštanu figuru pape Ivana Pavla II, koji je tada još bio živ, kojeg je udario meteor. To je djelo, "La Nona Ora", izloženo 2000. i u Galeriji Zacheta u Varšavi, a izazvalo je tolike kontroverze da je dvoje članova poljskog parlamenta, Halina Nowina-Konopka i Witold Tomczak, pokušalo pomaknuti meteor s pape i uspraviti ga na noge. Tadašnja ravnateljica muzeja, Anda Rottenberg, morala je dati ostavku nakon što je ju je zasula lavina kritika i antisemitičkih uvreda. Spomenuti parlamentarac Tomczak čak javno predložio Rottenberg, Židovki, da se preseli u Izrael i tamo postavi instalaciju rabina kojeg je zdrobio Yasser Arafat. 

 | Autor : Christie's Foto: Christie's

Sam Cattelan nije htio komentirati kontroverze i jednostavno je rekao da je "La Nona Ora" samo loša šala koju su shvatili preozbiljno, a na koncu i nije ništa doli komad voska. 

Izgleda da u Poljskoj nisu zaboravili tu uvredu te je Kalina za 100. godišnjicu rođenja Ivana Pavla II postavio svoj odgovor. 

svevid Gledajte sve od Profesora Baltazara do Valtera - stigao je hrvatski Netflix za regionalni film

- Umjetnik smatra da Ivan Pavao II nije bespomoćni starac zdrobljen ispod meteora, već titan superjunačke snage. On je čovjek koji je odigrao ključnu ulogu u suvremenoj povijesti Poljske i Europe te pokrenuo proces povijesne, društvene i duhovne transformacije - piše u izjavi iz muzeja. 

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
  • neboiznadzagreba2:

    Po čemu je ova instalacija "bizarna", a one s plastificiranim mrtvacima, g.. nim., zaklanim kokošima i menstrualnom krvlju "genijalne"?

  • malitrn:

    Na zemlji bjesni rat sotone protiv izabranih. Zato su ispravne stvari "bizarne" a odvratne "umjetnost"