Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
varšava

Osvanula bizarna skulptura pape koji stoji u bazenu krvi s meteorom u rukama

Foto: AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL
1/4
25.09.2020.
u 13:04

Umjetnik Jerzy Kalina za 100. godišnjicu rođenja Ivana Pavla II ispred je Nacionalnog muzeja u Varšavi postavio skulpturu preminulog pape s meteorom u rukama.

Jerzy Kalina ispred je Nacionalnog muzeja u Varšavi postavio neobičnu skultpturu. Prikazuje papu Ivana Pavla II kako u rukama drži meteor, a stoji u bazenu crvene vode koja predstavlja krv.

Instalacija je nazvana "Otrovani izvor", a Kalina ju je napravio kao odgovor na kontroverznu umjetničku instalaciju talijanskog umjetnika Maurizia Cattelana. On je još 1999. na Venecijanskom bijenalu izložio voštanu figuru pape Ivana Pavla II, koji je tada još bio živ, kojeg je udario meteor. To je djelo, "La Nona Ora", izloženo 2000. i u Galeriji Zacheta u Varšavi, a izazvalo je tolike kontroverze da je dvoje članova poljskog parlamenta, Halina Nowina-Konopka i Witold Tomczak, pokušalo pomaknuti meteor s pape i uspraviti ga na noge. Tadašnja ravnateljica muzeja, Anda Rottenberg, morala je dati ostavku nakon što je ju je zasula lavina kritika i antisemitičkih uvreda. Spomenuti parlamentarac Tomczak čak javno predložio Rottenberg, Židovki, da se preseli u Izrael i tamo postavi instalaciju rabina kojeg je zdrobio Yasser Arafat. 

Foto: Christie's

Sam Cattelan nije htio komentirati kontroverze i jednostavno je rekao da je "La Nona Ora" samo loša šala koju su shvatili preozbiljno, a na koncu i nije ništa doli komad voska. 

Izgleda da u Poljskoj nisu zaboravili tu uvredu te je Kalina za 100. godišnjicu rođenja Ivana Pavla II postavio svoj odgovor. 

- Umjetnik smatra da Ivan Pavao II nije bespomoćni starac zdrobljen ispod meteora, već titan superjunačke snage. On je čovjek koji je odigrao ključnu ulogu u suvremenoj povijesti Poljske i Europe te pokrenuo proces povijesne, društvene i duhovne transformacije - piše u izjavi iz muzeja. 

Komentara 2

NE
neboiznadzagreba2
14:25 25.09.2020.

Po čemu je ova instalacija "bizarna", a one s plastificiranim mrtvacima, g.. nim., zaklanim kokošima i menstrualnom krvlju "genijalne"?

MA
malitrn
18:39 25.09.2020.

Na zemlji bjesni rat sotone protiv izabranih. Zato su ispravne stvari "bizarne" a odvratne "umjetnost"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije