Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Odabrano sedmoro finalista koji će se u Lisinskom boriti za put u Beč

O hrvatskom predstavniku odlučit će se na koncertu 22. veljače uz Simfonijski orkestar HRT-a
15. siječnja 2012. u 08:00 3 komentara 536 prikaza
eurovizija finalisti
Foto: HRT

Eurovizijsko natjecanje mladih glazbenika Hrvatska radiotelevizija i ove godine tretira onako kako i treba. Hrvatski predstavnik bit će izabran na koncertu sedmero finalista u Lisinskom 22 veljače, uz izravni prijenos na HTV-u. A na jučerašnjoj audiciji u studiju Bajsić izabrano je tih sedmero nadarenih mladih glazbenih solista, od kojih će jedan predstavljati Hrvatsku na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika u Beču u svibnju ove godine.

U završnicu nacionalnog izbora plasirali su se: violončelistica Latica Anić (17), pijanist Andreas Domjanić (16), violinist Tvrtko Emanuel Galić (18), violinistica Katarina Kutnar (16), harmonikaš Marko Matić (17),  udaraljkaš Šimun Matišić (15) i gitarist Lovro Peretić (16). Tih sedmoro mladih virtuoza za titulu hrvatskog predstavnika borit će se nastupom uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pred žirijem u Lisinskom, te pred kamerama HTV- a. Odluku o finalistima na jučerašnjoj audiciji donio je stručni ocjenjivački sud u sastavu: Marko Ruždjak (skladatelj, akademik), Jana Haluza (urednica u Glazbenom programu Hrvatskog radija), Mirjam Pustički Kunjko (koncert-majstorica Simfonijskog orkestra HRT-a), Mladen Tarbuk (skladatelj i dirigent) te Pavle Zajcev (violončelist).

Latica Anić, studira violončelo kod Valtera Dešpalja na dvjema akademijama: u Zagrebu i Liechensteinu. Andreas Domjanić bio je student Arba Valdme na Visokoj školi za glazbu u Kölnu, a sada je student Milane Černjavske na Konzervatoriju u Feldkirchu i na International Music Academy u Lichstensteinu. Tvrtko Emanuel Galić, student je druge, a Katarina Kutnar prve godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Leonida Sorokowa. Dvojica finalista učenici su Glazbene škole Pavao Markovac: Šimun Peretić koji udaraljke uči kod Božidara Rebića i Tomija Spasevskog te Lovro Peretić čiji je profesor Xhevdet Sahatxija.

STRANCI U HRVATSKOJ
Claire Sangster Jokić: Kod Hrvata mi se sviđa zajedništvo, a ovdje imam bolji život nego što bih imala u Kanadi
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
  • Karla:

    Puno sreće našim mladim glazbenicima! Neka rade, vjkežbaju i budu radosni!

  • svejednomije:

    Nova vrsta \"zlatne mladeži\" kojima su se roditelji i profesori potrudili osigurati da njihov rad itekako bude zamijećen, za razliku od nekih koji rade i više, ali samozatajno i nemaju nikoga tko bi ih \"pogurao\".

  • paradox:

    Važno je biti na Euroviziji, jer ce se onda naciji, kao u slucaju Merčep, godinama poslije ispirati mozak time kako je to veliki umjetnik (a moćnog li instrumenta). Doduše i Dropulić je pobijedio na Euroviziji, ali nije imao tako agresivnu ... prikaži još!nu mašineriju iza sebe koja bi to svako malo davala u novine.