Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Makarska

Nenad Puhovski, Goran Trpčevski i Andrej Korovljev žiriraju filmove Dokuma festivala

2. dokuma festival makarska
Foto: Promo
1/7
05.06.2015.
u 09:29

Festival je započeo projekcijom filma na otvorenom ''Otac i sin'', a zatvara ga ‘’Iskreni lažov’’

U srijedu 3.lipnja u večernjim satima na glavnom trgu u Makarskoj otvoreno je drugo izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma DokuMA Film Festival koji će trajati do 7. lipnja i prikazati će se 28 filmova od čega su 22 festivalske i hrvatske premijere.

Festival je započeo projekcijom filma na otvorenom ''Otac i sin'' (Ojciec i syn, 2013, R: Pawel Lozinski) iz Poljske, ovogodišnje zemlje partnera, a zatvara ga ‘’Iskreni lažov’’ (An Honest Liar, 2014, R: Justin Weinstein i Tyler Measom).

Prije filmske projekcije okupljenima su se obratili gradonačelnik Makarske Tonći Bilić koji je izrazio podršku kulturnom filmskom projektu koji obogaćuje ponudu grada spajajući umjetnost, promidžbu grada i turizam. Zamjenik poljskog veleposlanika Gzregorz Gawin izrazio je veliku radost što je Poljska zemlja partner ovogodišnjeg DokuMA Film Festivala istaknuvši kako je cijela ova godina izuzetno značajna za poljsku kinematografiju a ovjenčana je trijumfom na Oskaru.

"Mi iz Udruge Dokuma smo jako ponosni na iznimno veliki broj mladih studenata i volontera iz regije te uz popratni glazbeni program i filmske radionice vidimo mogućnost da DFF već u bliskoj budućnosti postane kulturno edukativna destinacija za mlade iz regije i šire, rekao je Josip Vujčić",  glasnogovornik DFF-a.

Uz filmski 2.DFF održava se i bogati popratni program koji uključuje sedam besplatnih koncerata, među kojima se izdvajaju bendovi Pips, Chips & Videoclips, Kawasaki 3p te Kiša metaka, kao i izložba fotografija poljskog veleposlanika Macieja Szymańskog ''Ptice''.

Za nagradu Mali Garmaz se natječe sedam kratkih dokumentaraca iz sedam država a ocjenjuje ih žiri u sastavu Nenad Puhovski, Goran Trpčevski i Andrej Korovljev.

Otvorenje 2. međunarodnog DokuMA Film Festivala je proteklo s odličnim reakcijama publike na prikazani film, a glazbena poslastica koja je slijedila stavila je “točku na I” ugođaja koji želimo postići tijekom cijelog festivala rekla je Tina Divić, koordinatorica popratnog programa.

Organiziran je i CrossBorder program regionalne suradnje u kojemu sudjeluje 15 studenata i 9 profesora iz 6 država. Održati će se filmska radionica kao i MasterClass predavanja prof. Aleša Suka s praške FAMU te prof Dragutina Ćirkovića s beogradske FDU.

2. DokuMA Film Festival se održava od 3. do 7. lipnja 2015. u Makarskoj. Organizator festivala je udruga Dokuma iz Makarske, glavni partneri su Grad Makarska, Hoteli Makarska i Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu. Festival se održava uz podršku HAVC-a i Poljskog filmskog instituta.

>> Dokumentarne poslastice na prvom DokuMa festivalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije