Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povratak u nenormalno

Nakon otkazanih koncerata u vrtu Hale, ostaje nam samo Ljeto u MSU

Ljeto u MSU 2019.
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
01.07.2020.
u 10:48

Nakon otkazanog “Summer Pointa” s osam nastupa, jedini zagrebački program ipak ostaje tradicionalno “Ljeto u MSU".

Da je sve bilo u redu i da amaterski zadarski sportski prodor korone nije poremetio najavljena okupljanja, nakon nekoliko mjeseci samoizolacije od koncerata zagrebačka je publika početkom srpnja trebala dočekati “novi val” nastupa prije mogućeg drugog vala pandemije na jesen. Doduše, u Zadru su ih već dočekali, jer je ondje u petak, prve večeri turnira, nastupio Gibo, dok je nastup Petra Graše u subotu otkazan nakon što je krenula priča o širenju korone.

No, umjesto da se održe kako je planirano, organizatori su otkazali “Summer Point” s osam nastupa, od J.R. Augusta, Detoura i Majki do Psihomodo popa i drugih u vrtu Hale, u kojoj se očekivalo oko tisuću ljudi svake večeri i ljetna gastronomska ponuda.

Povratak u nenormalno

Među rijetkima koji su se u doba koronakrize strogo pridržavali pravila distanciranja bili su upravo glazbenici, klupski promotori i organizatori rock-koncerata čiji posao velikim dijelom ovisi upravo o izbjegavanju distanciranja od publike. Primjerice, nastupu Chrisa Eckmana na terasi Močvare prije koji tjedan moglo je prisustvovati samo pedeset posjetitelja, što je, dakako, premala brojka za bilo kakvu isplativost organizatorima i izvođačima.

Dolazak ljeta i toplog vremena iskorišten je za otvaranje otvorenih prostora u Zagrebu, uz Kulturni centar Mesnička gdje je već održano nekoliko manjih svirki i promocija, zbog čega je publika trebala imati priliku gledati seriju koncerata ponajboljih domaćih imena. Kao što će domaći turisti ove sezone dobiti povoljnije cijene na Jadranu, tako su i domaći izvođači mogli doći na svoje u trenutku kad nema dolazaka inozemnih imena, a svi svjetski festivali i najavljene turneje prebačeni su u iduću godinu.

No, nakon otkazanog “Summer Pointa” jedini zagrebački program ipak ostaje tradicionalno “Ljeto u MSU”. Tako smo se nakon debakla u Zadru napola vratili na staro nenormalno. Obrazloženje otkriva da organizatori zapravo ne znaju što ih čeka idućih tjedana; “S obzirom na novu situaciju, porast broja zaraženih i općenito na nepredvidivost razvoja situacije – najavljeni koncerti ispred Hale na planirane datume – neće se dogoditi. Zbog specifičnosti našeg koncepta, gdje se u desetak dana svakodnevno trebao održavati program, a u planu je bilo čak osam koncerata i veliki broj posjetitelja, u interesu zdravlja publike, izvođača te svih u organizaciji, sav program Summer Pointa odgađa se do daljnjega, uz praćenje razvoja situacije.

Cilj Summer Pointa bio je pokušati vratiti staro normalno i započeti ljeto u gradu kao što to Zagreb i publika zaslužuju. No, realno sagledavši situaciju, uz svjesnost o zahtjevnosti projekta, broju ljudi, mjerama, porastu broja zaraženih, ali i realnoj nesigurnosti koja je iznova u zraku – morali smo donijeti odgovornu odluku. Odgađamo naš plan i koncept Summer Pointa za neka sigurnija vremena, kada će glazbu uživo brojni posjetitelji moći konzumirati bez zadrške, straha i s potpunom sigurnošću, što glazbi i koncertima uživo i jest cilj, a bilo kakva polovična rješenja jednostavno nisu opcija”.

Na repertoaru i filmovi

U novoj sezoni tradicionalnog “Ljeta u MSU” organizatori su priredili četiri koncerta na lokacijama otvorene garaže MSU-a i na platou kod tobogana Muzeja suvremene umjetnosti.

Multimedijski program već sedmo ljeto zaredom subotom donosi spoj nekoliko umjetničkih sadržaja po načelu “4 u 1”, te uključuje glazbu, film, izložbe i performanse za cijenu jedne ulaznice. Ovu sezonu 27. lipnja otvaraju LADO Electro, nakon njih Tamara Obrovac nastupit će 4. srpnja uz Matiju Dedića i Krunu Levačića. Frontmen Hladnog piva i jedan od najvažnijih autora regije, Mile Kekin nastupa 11. srpnja, a sezonu u MSU-u 18. srpnja zatvara Edo Maajka.

Posjetitelji će moći razgledati i izložbu “Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma”, veliku multimedijsku izložbu posvećenu slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u sklopu te institucije osnovane 1953. godine.

Jedinstven multimedijski program u MSU-u četvrtu godinu zaredom uključuje i performanse šestero umjetnica i umjetnika koji će se održavati prije samih koncerata, a ove godine to su Tin Dožić, Dejan Gotić, Ivan Mesek, Mersiha Mesihović, Petra Mrša i Sonja Pregrad. “Ljeto u MSU” uključivat će i projekcije najboljih dokumentarnih filmova sezone MSU kina – Best of Metropolis. Na repertoaru su dokumentarni biografski film “Tusta”, švedski dokumentarni film “Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom”, o dramatičnom životu i nasljeđu autora trilogije “Millennium”, biografski dokumentarni film “Diego Maradona” te makedonski dokumentarni film “Medena zemlja”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije