Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
planovi za ljeto

Vraćaju se filmski festivali: "Održat ćemo dobru energiju pandemiji usprkos"

30.06.2020.
u 12:23

Nakon brojnih otkazivanja prvi na redu je Mediteran FF u Splitu, a za njim slijede nacionalni festival u Puli, Fantastic Zagreb, Liburnia u Ičićima i Motovun.

Dok mnogi sa zebnjom provjeravaju nove statistike zaraženih koronavirusom, život, pa i onaj kulturni polako ide dalje. U četvrtak u Splitu počinje i prvi filmski festival nakon korone.

Nadamo se (ipak) sretno trinaesto izdanje Festivala mediteranskog filma Split otvorit će hrvatska premijera filma “Mater” redatelja Jure Pavlovića, moćna drama u kojoj Daria Lorenci-Flatz tumači otuđenu kćer koja se vraća u dalmatinsko zaleđe kako bi pomogla bolesnoj i godinama okrutnoj majci, koju igra Neva Rošić.

Na programu su filmovi iz ukupno 19 zemalja, a kapaciteti kina, kao i večernja druženja, prilagođeni su tzv. novoj normalnosti.

– Jako velika gužva i interes za filmovima sve ove godine daje draž FMFS-u, pa će ovogodišnje ponešto izmijenjeno izdanje, zbog svima znanih razloga, za nas biti pravi izazov. No uvjeravam vas da su program, kvaliteta filmova i gosti koji nam dolaze dovoljni da i ovaj put imamo onaj duh kojim će FMFS zadržati svoju prepoznatljivu energiju. Sretan sam što napokon imamo i premijeru domaćeg dugometražnog filma, ali i što među kratkim hrvatskim filmovima gotovo polovicu gledamo premijerno – najavio je direktor festivala Alen Munitić.

U povratku u festivalski život Splićani nisu usamljeni, jer već 18. srpnja počinje nacionalni filmski festival u Puli, na kojem će se ove godine natjecati pet hrvatskih filmova i 11 manjinskih koprodukcija, a otvorit će ga film “Mare” Andree Štake. Ta švicarsko-hrvatska koprodukcija s Marijom Škaričić i Goranom Navojcem u glavnim ulogama prati peteročlanu obitelj u kojoj majka, iako živi relativno sretnim životom, poželi izaći iz svakodnevne monotonije. Festival će zatvoriti dokumentarac “Berge Istra” o nikada objašnjenoj sudbini megatankera koji su u vrijeme Jugoslavije građeni u pulskom brodogradilištu.

Umjetnički ravnatelj Pule Zlatko Vidačković najavio je da su od nadležnog stožera dobili dopuštenje za 1800 mjesta u pulskoj areni, koja je ovih dana vjerojatno najveće i najsigurnije kino na otvorenome, a pripremaju se i projekcije u Istarskom narodnom kazalištu te kinu Valli.

Nakon Pule zaljubljenici u film preselit će se u Motovun, gdje će se skraćeno izdanje festivala održati od 29. srpnja do 1. kolovoza.

– Drago mi je što mogu najaviti da smo pronašli način da svi na siguran i neopterećen način uživaju u onome po čemu smo poznati – atmosferi premještenoj iz često turobne stvarnosti i pravoj proslavi života – obećao je direktor Motovuna Igor Mirković.

I dok su veći zagrebački festivali poput Animafesta i ZagrebDoxa bili prisiljeni pomaknuti se u jesenske termine, u kolovozu nas očekuju najmanje dva važna festivala. Od 23. do 28. kolovoza u Ičićima održat će se Liburnia Film Festival posvećen domaćem dokumentarnom filmu, a Vukovar Film Festival posvećen filmovima podunavskih zemalja najavio je održavanje od 26. do 30. kolovoza. Bude li se situacija s koronom promijenila, festivali će se iznova prilagoditi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije