Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Molto cantabile

Martina Zadro i Martina Filjak nastupaju u čast Sene Jurinac

'08.01.2013., Zagreb - Pijanistica Martina Filjak i sopranistica Martina Zadro.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
11.01.2013.
u 15:18

Ovo će biti prvi zajednički nastup i umjetnička suradnja sjajne sopranistice i pijanistice

Sutra, u subotu 12. prosinca, na pozornicu velike dvorane Hrvatskoga glazbenog zavoda prvi će put zajedno izaći dvije sjajne Martine hrvatske glazbene kulture.

Jedna je sopranistica Martina Zadro, dobitnica prestižnih međunarodnih nagrada, već godinama primadona Opere Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani, danas jedna od rijetkih pjevačica u čitavom svijetu koja se može pohvaliti da je za nju skladana i jedna čitava opera. Naime, imajući u mislima upravo Martinu Zadro i njezine iznimne vokalne i scenske sposobnosti, Srećko Bradić napisao je prije nekoliko godina svoju prvu operu Crux dissimulata.

Uz nju će večeras na koncertu ciklusa Molto Cantabile Koncertne direkcije Zagreb nastupiti najuspješnija i u svijetu najtraženija hrvatska pijanistica svoje generacije Martina Filjak. I jedna i druga glazbenica sretne su i zadovoljne što ih je Zlatko Madžar, autor ciklusa i čitavog projekta Molto cantabile, spojio u programu koji će, kao i svaki drugi koncert ciklusa, biti posvećen jednoj velikoj hrvatskoj pjevačkoj legendi. Večerašnja posveta ide Seni Jurinac.

Martina Zadro je tu ideju spremno prihvatila i vrlo osobno prigrlila kao način iskazivanja počasti i na neki način vraćanja duga toj velikoj umjetnici, preminuloj prije godinu dana. Naime, kada je bečka Staatsopera 2001. godine organizirala proslavu 80. rođendana Sene Jurinac, pozvala je i Martinu Zadro da na hrvatskom zapjeva Butterfly, ali je morala otkazati nastup zbog trudnoće.

Za obje glazbenice koncert će biti večer malih premijera, jer ni Martina Zadro do sada nije pjevala čitav ciklus Roberta Schumanna \"Frauenliebe und Leben\" (Ljubav i život žene), kao ni arije Tatjane iz opere Jevgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskog, odnosno Desdemone iz opere Otello Giuseppea Verdija.

Instrumentalni uvod u koncert, koji predstavlja izniman događaj na hrvatskoj glazbenoj sceni, bit će također ne prečesto svirane Tri romance, op. 28 Roberta Schumanna. Koncert počinje u 20 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije