Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGRADE BAFTA

"Joker" ima čak 11 nominacija, a svi se bune zbog dominacije bijelaca

Foto: IMDb
07.01.2020.
u 11:02

Objavljene su nominacije za nagradu BAFTA koju dodjeljuje Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti.

Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti objavila je nominacije za nagradu BAFTA. Poznata i kao britanski Oscar, nagrada britanske akademije dodjeljuje se svake godine u veljači najboljim filmskim ostvarenjima prikazanima u Velikoj Britaniji tijekom protekle godine. Ovogodišnja dodjela održat će se u nedjelju 2. veljače u londonskom Royal Albert Hallu.

Po broju nominacija, s njih čak 11, prednjači "Joker" Todda Phillipsa s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi. "Joker" je nominiran u gotovo svim kategorijama, od najboljeg filma, redatelja, glavnog glumca pa sve do najboljeg scenarija, glazbe i montaže. 

Na drugom mjestu udobno su se s 10 nominacija smjestila dva filma, "Irac" Martina Scorsesea i "Bilo jednom... u Hollywoodu" Quentina Tarantina. Oni su s "Jokerom" u konkurenciji za glavnu nagradu, uz korejski block-buster "Parazit" Bong Joon-hoa"1917" Sama Mendesa, koji je nominiran u 9 kategorija. 

Šest nominacija dobio je "Jojo Rabbit" Taike Waititija, pet "Male žene" Grete Gerwig, te dva Netflixova hita godine - "Priča o braku" redatelja Noe Baumbacha i "Dva pape" Fernanda Meirellesa.

Čak su tri nominacije otišle posljednjem nastavku "Ratova zvijezda", a po jedna i "Avengersima", "Kralju lavova", "Svjetioniku", "Snježnom kraljevstvu 2" te Almodovarovoj "Tuzi i slavi". 

Na društvenim mrežama i portalima odmah su po objavi nominacija osvanule kritike na račun toga što su baš svi od 18 nominiranih glumaca i glumica u kategorijama za glavne i sporedne uloge - bijelci. Mnogi su istaknuli i činjenicu da su "BAFTA-e toliko bijele" da je Margot Robbie nominirana dva puta u istoj kategoriji (za sporednu ulogu), a Scarlett Johannson i za najbolju glavnu i sporednu ulogu. Drugi pak ističu kako u kategoriji za najboljeg redatelja ponovno nema nijedne žene. 

Sve nominacije možete pogledati na službenim stranicama BAFTA-e

Komentara 6

OB
Oblivion
14:46 07.01.2020.

Jocker je toliko prenapuhan da boli. Sva sreća pa nisam dao novac za kino i 2 sata se mučio.

JB
Jandref_Briselionovič_Plenjinj
13:55 07.01.2020.

Neki bi na ime boje kože i spola do nezaslužene nagrade...

Avatar Radagast
Radagast
13:49 07.01.2020.

Svi se bune?! Ja se ne bunim. Niti bi se bunio da ima većina crnaca ako su ti filmovi zaista dobri. Očiti problem u glavama SJW belosvetskih ratnika. Neš ti bijelih privilegiranih muškaraca...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije