Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Jelena Radan: "Sve što želim je pokazati svoju emociju"

Jelena Radan
13.05.2022.
u 12:02

Naša poznata glazbenica uoči velikog koncerta koji sa Zagrebačkom filharmonijom sprema 20. svibnja u dvorani Lisinski

Jelena Radan, glazbenica za koju bez ustezanja možemo reći da je na hrvatskoj glazbenoj sceni prerasla u sinonim za kvalitetnu glazbu i vrhunske interpretacije, u petak 20. svibnja sa Zagrebačkom filharmonijom priprema jedan od vrhunaca svoje karijere, u kojoj je dosad, podjednako uspješno, putovala različitim glazbenim svjetovima - od popa i rocka do fada.

Iako još puno kockica treba posložiti, pripreme za koncert u završnoj su fazi, a logično pitanje, koje se prvo nameće, bilo je ono zašto je naslov koncerta baš Fado&Voyage...
Važno mi je da mi glazba koju izvodim nešto znači, da je mogu osjetiti. Fado je nevjerojatni glazbeni izlet u mojoj karijeri, koji se pretvorio u višegodišnju avanturu, a što se tiče Voyagea, to su divne autorske pjesme koje su za mene pisale ponajprije moje Meri Jaman i Anita Valo iz grupe Meritas te koje su jako dobro prihvaćene i od publike i od kritike. Već nekoliko godina dio toga moga putovanja su i moje autorske pjesme, neke od njih i nagrađivane, a presjek svega toga pripremam za koncert 20. svibnja u Off ciklusu Zagrebačke filharmonije. Vjerujem da ćemo se svi skupa potruditi da taj moj izbor "the best of" nikog ne ostavi ravnodušnim.

Nastupati s našim vodećim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, svim glazbenicima, bez obzira na glazbeni žanr, uvijek je posebni izazov, pa i čast. Kako je do te suradnje došlo?
Ne mogu opisati zahvalnost što sam dobila takvu priliku. Znam koji su sve vrhunski glazbenici dosad nastupali u Off ciklusu, od Stjepana Hausera do Vlatka Stefanovskog, i još uvijek nisam svjesna kako je do svega toga došlo. Moram zahvaliti Vedranu Galiću koji je imao povjerenja u mene i koji je gurao tu ideju otpočetka, kao i ravnatelju Mirku Bochu i svima u Zagrebačkoj filharmoniji koji su me prepoznali i podržali. Posebno mi je drago što je koncert dobio i posebni povod, kao Koncert za život u sjećanje na Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja i što će dio prihoda ići u korist Zaklade Ana Rukavina. Jako sam sretna i zahvalna zbog svega toga...

Najave govore o novim aranžmanima i zanimljivim gostima. Što nas sve očekuje 20. svibnja u dvorani Lisinski?
Za ovaj koncert angažirala sam mnoge moje drage suradnike i prijatelje. Posebno sam uzbuđena što ću prvi put čuti i fado, ali i vlastite pjesme u ruhu velikoga filharmonijskog orkestra, za koji su aranžmane napisali naši istaknuti skladatelji Frano Đurović i Krešimir Seletković. Osim Filharmoničara i američkog maestra Jonathana Griffitha, s kojim također prvi put surađujem, uz mene u pratećem bandu bit će Ivan Božanić na električnoj gitari, Viktor Lipić na klavijaturama, Matej Milošev na violončelu, Mladen Kosovec na harmonici i glazbenik s kojim najduže surađujem, moj dragi Portugalac Pedro Abreu na akustičnoj gitari. A pridružit će nam se i Mozartine zajedno s BoysVoice koje vodi draga Iva Rem, i Ladarice, ali i Anita Valo iz Meritas... Puno dragih ljudi i kvalitetnih glazbenika.

A na programu?
Od fada bez kojeg ne mogu, preko Voyagea, pa sve do mojih novijih autorskih pjesama... I sve to, nadam se, u posebnoj atmosferi, pred mojom dragom publikom, u veličanstvenom ambijentu dvorane Lisinski i uz veliki orkestar Zagrebačke filharmonije... Predstavit ću neke od svojih najvećih uspješnica kao što su Kad nas ne bude, Voljet ću te sutra, Čudo, a izvest ću i meni posebno drage fado skladbe poput Meu fado meu i Lagrima. Ali najvažnije je ovo: želim publici prenijeti svoju emociju. S iskrenom emocijom započinjala sam svoju karijeru, ona me pratila svih ovih godina, s njom sam pristupala svemu što sam dosad radila - i glazbi i književnosti i kazalištu... Stoga se nadam da će upravo to, iskrena emocija, biti ono što će svi 20. svibnja ponijeti sa sobom kao sjećanje na koncert Fado&Voyage.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije