Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
venecija

Japancima Zlatni lav, Hrvatska u grupi najboljih projekata

Venecijanski bijenale, japanski paviljon, pobjednik
"
30.08.2012.
u 14:35

Postav “Common Ground” objedinio je desetak zemalja, od kojih su neke predstavile rješenja primjenjiva u stvarnosti

Ocjenjivački sud koji su činili predstavnici nekoliko zemalja proglasio je pobjednika ovogodišnje 13. izložbe arhitekture u sklopu Venecijanskog bijenala.

Žiri pod predsjedanjem Wiela Aretsa odlučio je Zlatnog lava dodijeliti selekciji Japana čiji je nastup nosio naziv “Architecture possible here? Home-for-All” autora Naoya Hatakeyama, Kumiko Inui, Sou Fujimoto i Akihisa Hirata.

Nisu nas izdvojili

Nagradu za najbolji projekt dobio je grupni nastup više zemalja, među kojima je i Hrvatska. No, naši autori i njihov projekt nisu izdvojeni u objašnjenju žirija koje se dojmio Postav “Common Ground” jer je objedinio desetak zemalja u nekoliko paviljona, a i nekima od njih, izdvojen je primjer Caracasa, predstavljena i rješenja primjenjiva u stvarnim životu koja pokazuju socijalnu osjetljivost. Srebrnog lava dobile su Yvonne Farrell i Shelley McNamara koje su u sklopu “Common Grounda” nastupile kao predstavnice Irske. Pomične platforme simboliziraju kretanje ledenih ploča i upozoravaju na globalno zagrijavanje.

Dodatne četiri nagrade

Žiri je odlučio dodijeliti još četiri nagrade Poljskoj, SAD-u, Rusiji te talijanskom autoru Cini Zucchiju iz Milana. Posebnu poruku žiri je poslao Japancima koji su osim Zlatnog lava proglašeni najangažiranijim timom jer je skupina mladih arhitekata ponudila konkretno rješenje, spremno za realizaciju, obnove regije pogođene i devastirane prirodnom katastrofom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije