Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rani rad velikog majstora

Godinama izgubljeni Vlaho Bukovac na aukciji prodan za 27.500 eura

Carnarola Antiqua
14.12.2021.
u 10:39

Kupac je anoniman, ali kako doznajemo u ljubljanskoj galeriji Carniola Antiqua, slika "Blizanci koji spavaju" ostaje u Sloveniji.

Na aukciji galerije Carniola Antiqua u Ljubljani u nedjelju je za 27.500 eura prodana slika Vlahe Bukovca "Blizanci koji spavaju". Bukovac ju je naslikao 1876. godine, za vrijeme svog boravka u San Franciscu, kada se kao dvadesetjednogodišnjak još potpisivao kao Biagio Agostino Faggioni. Iako je njezino postojanje zabilježeno u Bukovčevoj monografiji autorice Věre Kružić Uchytil, tijekom desetljeća izgubio joj se trag.

Kupac, koji je ovo ulje na platnu veličine 108 x 78 cm kupio po početnoj cijeni od gotovo 207 tisuća kuna, ostaje anoniman, no saznajemo da je slika ostala u Sloveniji. Uz Bukovca, na aukciji su se našle i neke grafike Andyja Warhola, ali i kipovi hrvatskog kipara Frane Kršinića.

Jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara, Vlaho Bukovac, rođen je u Cavtatu 1855. godine pod imenom Biagio Faggioni koje je kasnije u životu pohrvatio. Još kao desetogodišnjak sa stricem odlazi u Sjedinjene Američke Države gdje nakon stričeve smrti neko vrijeme živi i u popravilištu za maloljetnike. Iako se u šesnaestoj godini vraća u Cavtat, ubrzo, nakon kraće nautičke izobrazbe, postaje pomorac te putuje na parobrodu Osmi dubrovački. Međutim, na brodu doživljava nesreću, a nakon oporavka tijekom kojeg je prvi put počeo slikati, ponovno odlazi preko oceana, prvo u Peru, a zatim i u San Francisco, gdje se, iako još bez formalnog slikarskog obrazovanja, počinje ozbiljno baviti umjetnošću te prodaje slike među kojima je i spomenuta "Blizanci koji spavaju", a istovremeno radi i kao soboslikar i ličilac.

Po ponovonom povratku u rodni kraj rad mladog Bukovca primjećuje pisac i publicist Medo Pucić koji mu uz pomoć biskupa Strossmayera 1877. godine omogućuje odlazak na školovanje u Pariz na prestižnu École des Beaux-Arts. Bukovac vrlo brzo napreduje te uskoro izlaže i na Pariškom salonu. Za života postat će jedan od najplodnijih hrvatskih slikara te začetnik i glavni predstavnik hrvatske moderne.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije