Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velikanka hrvatske i svjetske proze

Dubravka Ugrešić nije pristajala na kompromise, ostala je disidentica do kraja

17.03.2023.
u 18:50

Zanimale su je teme identiteta, raspada Jugoslavije i istočnog bloka. Teme nostalgije i tranzicije, tržišta u kulturi, fašizma i rasizma. Jako su je tangirale ljudske sudbine koja su bile nevine žrtve temeljitih društvenih promjena. Njeno je djelo bila vrhunska kombinacija ironije, polemičnosti, literarne isčašenosti, erudicije i elementarnog ljudskog suosjećanja.

Komentara 22

JU
juma
20:26 17.03.2023.

Disidentica? Je li ovo neka šala? Znate li vi uopće značenje te riječi? Ona se sigurno rado takvom predstavljala, jer je tako lakše privući medijsku paznju i izdavače, ali Hrvatska sasvim sigurno nije politička diktatura, niti totalitarni sustav da bi taj naziv imao bilo kakav smisao. Zato je smiješno koristiti ga u drzavi u kojoj vlada sloboda javne riječi. Prije bi se to moglo reći za drzavu za kojom je gospodja Ugrešić patila.

DU
Deleted user
21:29 17.03.2023.

Kakav disident, nije mogla,htjela prihvatiti nove okolnosti i novu državu. Hrvatska devedesetih nije bila nikakva diktatura već država tek priznata na međunarodnoj pozornici koja se borila za svoj teritorij. Osobno nisam se slagao s načinom rada Predsjednika Tuđmana, sada vidim da je bio u pravu.

Avatar horuk
horuk
20:04 17.03.2023.

Neki misle da je nešto dobro biti nepravedan i neprijateljski prema zemlji koja te iznjedrila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije