Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ogorčeni dječji pisci

Bolje bi bilo da nas u Bologni predstavljaju mađioničari nego dizajneri!

Dječji pisci
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
18.02.2014.
u 15:55

Silvija Šesto rekla je i da će tražiti zabranu novih udžbenika koje odobrava ministar Jovanović i koji ne poštuju autorska prava

Bolje da je Ministarstvo kulture za povjerenika za predstavljanje Hrvatske na sajmu dječjih knjiga u Bologni izabralo Hrvatsko društvo slastičara, cirkusanata ili mađioničara jer i oni su bliže djeci nego Hrvatsko dizajnersko društvo koje je izabrano – rekao je tajnik Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade Želimir Hercigonja na protestnom skupu održanom u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Skup je počeo bubnjanjem.

Bubnjamo da nas se čuje – rekla je Ana Đokić iz udruge Knjiga u centru koja je također nezadovoljna odnosom Ministarstva kulture prema dječjoj literaturi i dječjim autorima. Njima se pridružio i Kašmir Huseinović koji je s Hrvatskom dječjom knjigom već osam puta organizirao hrvatski nacionalni nastup u Bologni, ali ove godine nije prošao javni natječaj, što je razbjesnilo pisce za djecu.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Bojkotirat ćemo imenovani tim Ministarstva jer oni nemaju logistiku, kontakte ni iskustvo za taj posao – bio je odlučan Hercigonja koji je najavio i traženje odštete od gradova i županija, tj. Ministarstva kulture jer već deset godina krše autorska prava pisaca i ilustratora čije se knjige posuđuju u javnim knjižnicama a da autori za to ne dobivaju naknadu.

– Trebali ste bubnjati pred Ministarstvom. U Runjaninovoj se spava. Danas je situacija u kulturi gora nego 1992. – poručila je Vitomira Lončar. Predsjednica HDKDM-a Silvija Šesto rekla je i da će sudskim putem tražiti zabranu novih udžbenika koje odobrava ministar Jovanović, a u kojima se ne poštuju autorska prava te najavila izlazak pisaca na ulice "uz radništvo i seljaštvo“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije