Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Koparska luka očekuje 10 milijuna eura dobiti; dva posto manje nego lani

31.01.2009.
u 15:11

Slovenska luka Kopar očekuje ove godine oko 10 milijuna čiste dobiti, dva posto manje nego lani, unatoč očekivanu smanjenju pretovara za osam posto zbog gospodarske krize.

Te podatke objavio je Nadzorni odbor jedine slovenske komercijalne luke pošto je prihvatio poslovni plan za 2009., prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Planovi za ovu godinu prilagođeni su trendovima recesije u svijetu i padu rasta društvenog proizvoda koji će u srednjoj i istočnoj Europi ipak biti manje izražen nego u razvijenim zapadnim gospodarstvima, kažu u toj tvrtki.

Najveći pad očekuje se u pretovaru automobila i generalnih tereta, pa će se poslovni prihodi smanjiti za oko dva posto. No unatoč tomu u luci predviđaju da će ove godine u luku biti uložen 51 milijun eura, a među ostalim proširit će se kontejnerski terminal i terminal za skladištenje automobila te izgraditi terminal za alkohol.

Računa se i da će iz europskoga kohezijskog fonda za jačanje lučke infrastrukture Slovenija do 2013. povući 34,5 milijuna eura.

Koparska je luka lani pretovarila 16 milijuna tona tereta, što je pet posto više od plana. Luka je 2001. pretovarila 9,35 milijuna tona tereta.

(Hina)

Želite prijaviti greške?