Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fina objavila rješenje

Sudac Kolakušić odbio predstečajnu nagodbu EPH Magazina

Mislav Kolakušić
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
23.10.2014.
u 16:10

EPH Magazini imaju pravo žalbe na Kolakušićevo rješenje o kojoj će odlučivati Visoki trgovački sud

Odbijen je prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe EPH Magazini d.o.o., objavila je Fina rješenje suca Trgovačkog suda u Zagrebu Mislava Kolakušića.

Sudac Kolakušić utvrdio je da su ukupne obveze EPH Magazina kad je u svibnju 2013. pokrenut postupak predstečajne nagodbe, iznosile 15,4 milijuna kuna, dok je u nagodbenom rješenju utvrđen 24 puta veći iznos – 377,5 milijuna kuna.

Za prihvaćanje plana financijskog restrukturiranja glasali su vjerovnici, financijske institucije i Europapress Holding, koji čine 96 posto ukupnih tražbina od EPH Magazina. Sudac je analizom javno dostupnih podataka o predstečajnim postupcima zaključio da se ista potraživanja, temeljem jamstava i sudužništva drugih povezanih društava i financijskih institucija, koja nisu postojala u trenutku otvaranja postupka predstečajne nagodbe, utvrđivana u svim postupcima povezanih društava. Dakle da su multiplicirana, što je za posljedicu imalo da su stvarni vjerovnici onemogućeni u izražavanju svoje volje o prijedlogu nagodbe, zaključuje sudac Kolakušić.

Kod Europa Press Holdinga u prijedlogu predstečajne nagodbe navedeno je 525 milijuna kuna, a rješenjem nagodbenog vijeća šest mjeseci kasnije utvrđene su tražbine od 1,7 milijardi kuna od čega su samo tražbine povezanih društava 573 milijuna kuna. U društvu EPG Media d.o.o. u početku je bilo 77,8 milijuna kuna, a u rješenju nagodbenog vijeća 448,6 milijuna kuna (121 milijun kuna povezanih društava). Kod Gloria Grupe d.o.o. prijavljeno je 11 milijuna kuna, a poslije utvrđeno 245 milijuna kuna, a kod Media Nexus d.o.o. 10 milijuna kuna, a na kraju 212 milijuna kuna.

Sudac Kolakušić obrazlaže da trgovački sudovi prema Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi "nisu ovlašteni ocjenjivati" je li u postupku priznavanja tražbina došlo do povrede zakonitosti, ali sudac je svoje rješenje utemeljio neposredno primjenjujući ustavne odredbe kojima se štiti jednakost pred zakonom, vlasništvo te jednak pravni položaj na tržištu, što se odnosi i na vjerovnike izvan kruga onih koji su sklopili nagodbu, u odnosu na one koji to jesu učinili. EPH Magazini su – s obzirom na to da im se otpisuje 30 posto tražbina vjerovnika, dok bi se ostatak otplaćivao tijekom četiri godine – dovedeni u povoljniji tržišni položaj u odnosu na ostale poduzetnike, još jedan je od razloga zbog kojih je Kolakušić odbio prijedlog nagodbe.

EPH Magazini imaju pravo žalbe na Kolakušićevo rješenje o kojoj će odlučivati Visoki trgovački sud.

>> Vjerovnici prihvatili plan restrukturiranja, EPH neće u stečaj

Komentara 12

DR
draxy
17:02 23.10.2014.

Ispravna odluka koja će vjerojatno biti promijenjena kad Pavić nazove drugove.

GU
gustirna
18:06 23.10.2014.

ma sto se cudite.pa zbog svog jugokomunistickog partijskog duga drugovi su izmislili predstecajnu nagodbu .partija ni u kom slucaju ne smije dozvoliti da njihovi mediji propadnu.inace da nama naivcima bude jasnije sudac kolakusic je u emisi nu2 objasnio kako to mafija i crvena mafija rade predstecajnu nagodbu.

DU
Deleted user
18:01 23.10.2014.

Nakon ovakve odluke sudac Kolakušić si je osigurao medijski linč Pavićevih izdanja. Ne piše mu se dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije