Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preuzimanje

M. Zadro: Proizvodnja u Dalmacijavinu se nastavlja

vino
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
04.11.2015.
u 21:00

Novi je vlasnik već najavio da će vinariju preseliti u Drniš, a proizvodnju poznatog Pipija u Grude

Tvrtka Oštrc Marinka Zadre trebala bi do 17. studenog uplatiti 70,5 milijuna kuna, iznos za koji je Zadro, inače i suvlasnik šećerane Viro, u veljači kupio posrnulo Dalmacijavino. U međuvremenu, a u skladu sa stečajnim zakonom, kaže stečajni upravitelj Perica Mitrović, pogon će se do kraja mjeseca zatvoriti, a radnici prijaviti na Zavod za zapošljavanje. Trgovine tvrtke trebale bi se, također u skladu sa zakonom, zatvoriti do sredine siječnja.

– Pogon za punjenje će se ugasiti, a trgovine zatvoriti. Odluku o tome donio je Odbor vjerovnika, a trebala bi je potvrditi skupština vjerovnika u petak na Trgovačkom sudu – kaže Mitrović.

No, čim Zadro novac uplati, pogon bi se trebao ponovno otvoriti i radnici pozvati natrag na posao.

M. Zadro nije nam izravno odgovorio hoće li novac uplatiti, ali s obzirom na to da najavljuje ulazak u Dalmacijavino i pokretanje proizvodnje, jasno je da će to i učiniti.

– Nismo mi ti koji smo doveli Dalmacijavino u stečaj niti će radnici zbog nas ostati bez posla i radnih mjesta.

Proizvodnja u Dalmacijavinu se nastavlja, ali na racionalan način, i to tamo gdje je takvoj proizvodnji optimalno i mjesto.

U proteklih trideset godina moja suradnja s Dalmacijavinom, kao i kroz ovaj stečaj, bila je uvijek izvrsna. Našim ćemo dolaskom u Dalmacijavino to i nastaviti – rekao je za Večernji list M. Zadro.

Novi vlasnik Dalmacijavina nakon kupnje najavio je naime da će vinariju preseliti u Drniš, a proizvodnju poznatog brenda tvrtke, Pipija, u Grude. U splitskom Dalmacijavinu zaposleno je oko 300 radnika, a nije poznato kojim će se tempom zvati natrag i koliko će i tko ostati, zbog plana preseljenja. Dalmacijavino je u veljači ove godine prodano nakon 11 pokušaja tijekom dvije godine. Uz 67.000 četvornih metara skladišno-proizvodnog prostora Zadro je postao vlasnik i vinarije u Jelsi i Starom Gradu te zemljišta u Vrbnju na Hvaru, drniške tvornice kvasine, vinograda i poslovnih prostora i skladišta u Velikoj Gorici, Vukovaru, Rijeci i Zadru. Tvrtka Oštrc dobila je i mnoge zaštićene brendove čija se vrijednost procjenjuje na osam milijuna kuna. Među prepoznatljivim brendovima su primjerice Pipi, Dioklecijan, Pelinkovac...

Tvrtku koju je Dalmacijavino imala u Zagrebu nije se uspjela spasiti i zatvorena je prije nekoliko godina, a splitska je, nakon što je završila u stečaju s gubitkom od milijardu kuna, ipak našla zainteresiranog kupca.

Početna cijena po kojoj se prodavala bila je 270 milijuna kuna, no kako interesa nije bilo, cijena se je spuštala do 70 milijuna kuna, ali i tada se je javio samo jedan interesent – M. Zadro.

Uplata novca čeka se od veljače, a tada se kao zadnji rok spominjao lipanj ili srpanj. No i taj je rok prošao, a bilo je očito da Zadro teško prikuplja potrebne milijune. Kao jamstvo uplatio je milijun kuna.

>> Umjesto proizvodnje Traubisode, Dalmacijavino ide u stečaj

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
12:48 04.11.2015.

a kažu da hrvatska raste...lažovi...

KS
krao_sam
09:21 04.11.2015.

Hvala za 8 godina sdp vlade, hvala za 16 godina hdz vlade.

DU
Deleted user
13:14 04.11.2015.

sve što je trulo treba srušit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije