Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi trendovi

Zaboravite dijete i zabrane, jedite ono čega je tijelo gladno

Fast food
Foto: Thinkstock
1/3
18.01.2016.
u 21:50

„Isprva sam mislila da je to nešto što mogu isprobati kada nekom dijetom postignem idealnu tjelesnu težinu, kao nešto što će mi pomoći da u tom trenutku zadržim postigunte rezutlate. No onda je došlo do velike prekretnice", priča 29-godišnja Kelsey Miller iz SAD-a

Držala je dijetu od najranijeg djetinjstva. Svaki put kada bi otkrila neku novu dijetu, koja je obećavala siguran gubitak težine i božanstvenu vitku liniju, u njoj bi se pojavila nova nada da će joj upravo ta dijeta pomoći da postigne toliko željene rezultate. Na početku bi ih i bilo. Smršavila bi određeni broj kilograma uskraćujući si sve ono što je zabranjeno i što s enikako ne smije jesti. U jednom trenutku, počela bi se prejedati upravo zabranjenom hranom i sve bi se vratilo na staro. Kilogrami bi se vratili, a ona bi osjećala grižnju savjesti, sebe bi vidjela kao manje vrijednu osobu kojoj ništa u životu ne uspijeva, kao gubitnika... Mrzila je svoje preveliko tijelo, iscrpljivala ga teškim i napornim vježbanjem...

Kako smo jeli s tri godine

Zove se Kelsey Miller i živi u Sjedinjenim Državama, ima 29 godina i ipak je uspjela riješiti svoj problem. Uskoro joj izlazi i knjiga memoara „Debela djevojka: Kako sam prestala držati dijete i vratila se u život“. Priča je to o tegobnom i zahtjevnom putu koji je prošla kako bi se lišila stereotipa koje nameće industrija ljepote, kako bi se pomirila s hranom, kako bi svoje tijelo počela voljeti onakvo kakvo jest.

Foto: Thinkstock

Prvo je kao novinarka počela pisati kolumnu protiv držanja dijeta, a onda joj je prilikom posjeta nutricionistu bilo postavljeno pitanje: želiš li krenuti putem koji ti neće jamčiti da ćeš izgubiti ijedan kilogram. Kazao joj je da može jesti sve ono čega je njeno tijelo gladno odluči li se krenuti putem metode intuitivne prehrane. Pitao ju je želi li zaista doznati što znači biti zdrav i u formi? I tako je odlučila krenuti na taj put, knjiga koju je napisala iskustva su koja je na tome putu stekla. Pisala je koliko je snage trebalo da iz sebe izbaci sve one toksične poruke kojima je svaki dan bombardiraju, a koje su izravno vezane uz prehranu. Kaže da je to bio proces kojima je mukotrpno iz sebe brisala sve „programe“ koje je u nju utisnulo dugogodišnje držanje dijeta, a nakon toga učila je kako ponovno jesti kao normalna osoba.

„Isprva sam mislila da je to nešto što mogu isprobati kada nekom dijetom postignem idealnu tjelesnu težinu, kao nešto što će mi pomoći da u tom trenutku zadržim postigunte rezutlate. No onda je došlo do velike prekretnice. Shvatila sam da se većina uopće ne sjeća kako smo jeli kada smo imali tri godine i kada nismo bili opterećeni jedemo li možda previše ugljikohidrata ili masti. Cijeli taj proces zapravo je bio svojevrsno vraćanje u to rano djetinjstvo i učenje da jedem onako kao kada sam bila dijete i kada su svi instinkti vezani uz hranu bili živi i djelatni, onakvi kakvi su bili dok još nisam bila „zagađena“ kulturom držanja dijeta. Ponovno sam dobila dozvolu da jedem ono što želim, a u sebe sam morala usaditi spoznaju da nisam loša osoba zato što sam to pojela. Trebalo je naučiti prepoznati svoju glad i svoju sitost i još mnogo toga“, ispričala je Kelsey u jednom intervjuu.

Bombardirani mitovima

Intuitivno jedenje ili intuitivna prehrana je metoda koja one koji odluče krenuti tim putem uči kako stvoriti zdrav odnos prema hrani, umom i tijelom, a glavni cilj tog procesa je da postanete stručnjak za funkcioniranje vlastita tijela. Ona nas uči kako da razlikujemo fizičke i emocionale osjećaje vezane uz hranu i kako da se ponovno povežemo s mudrošću vlastita tijela.

Jedan od temelja ove metode, koju je koncipirala Evelyn Tribole, jest da sklopimo primirje s hranom i da se jednom zauvijek lišimo grčevite brige da jedemo loše ili da jedemo nešto što je zabranjeno ili nezdravo. U tom procesu trebamo spoznati da nećemo biti loši ili manje vrijedni pojedemo li neku hranu koju je dijetna industrija stavila na stup srama. Evelyn Tribole tvrdi da smo svi rođeni s tom mudrošću, ali da je s vremenom gubimo, te da treba samo naučiti kako ponovno slušati što nam tijelo govori. Naglašava da sve to možda zvuči lako i jednostavno, no u stvarnosti to je vrlo kompleksan, a za neke i vrlo težak proces zato jer smo svaki dan bombardirani raznim dijetama i “prehrambenim mitovima“ koji su zamaglili tu našu sposobnost da intuitivno jedemo i da osluškujemo što nam tijelo o tome govori.

Foto: Thinkstock

Iako i ova metoda preporučuje vježbanje i kretanje, i u tim aktivnostima moramo slušati naše tijelo. Naporne i iscrpljujuće vježbe ne vode nikamo. Ova metoda tvrdi da nas one samo mogu dodatno demotivirati i u nama stvoriti odbojnost prema vježbanju i kretanju. Ako osluškujemo tijelo, onda nam vježba ne smije oduzeti energiju, već nam mora dati ne samo dodatnu energiju, nego i znanje o tome što vježba i kretanje znače za tijelo. Stoga se ne smije vježbati mehanički, već s koncentracijom kako bi nam bilo potpuno jasno što određena aktivnost ili vježba donose. Ukratko, fizička aktivnost treba biti radost, a ne muka.

Oni koji podučavaju ovu metodu kažu da vam ona neće jamčiti da ćete izgubiti ijedan kilogram, no siguno ćete naučiti kako voljeti svoje tijelo onakvo kakvo jest, kako hranu lišti svih „dodatnih značenja“. Također kažu da ćete se u početku vjerojatno prejesti svoje omiljene čokolade, pizze ili nekih slasnih kolača, ali da ćete na kraju toga puta postati svjesni što znači biti zdrav i potpuno slobodan od svih predrasuda vezanih uz hranu i tjelesnu težinu zato što nismo svi stvoreni da budemo mršavi i da se uklapamo u stereortipe koje je zacrtala suvremena modna industrija i industrija dijeta.

>> Ovo je 'prava' dijeta ako želite uspješno izgubiti kilograme

>> Novi vodič za prehranu preporučuje manje šećera, masnoća i soli

Komentara 6

Avatar poglavito
poglavito
22:13 18.01.2016.

Poslije svih prehrambeni smicalica ,evo napokon nešto pametno za pročitat .

Avatar DŠ.....
DŠ.....
23:07 18.01.2016.

Tekst je besmislica! KIneska tradicija zdrave prehrane, stara čak 3500 godina, preporučuje žitarice (puno zrno, a ne brašno i kruh), voće i povrće. Kuhanu i sirovu hranu. Nitko ne će umrijeti od malo mesa, ribe, prženih krumpirića ili kobasica, ali to treba konzumirati u tragovima.

Avatar abraham73
abraham73
22:47 18.01.2016.

dozvali se ljudi pameti, niko ne jede vise preradjeno industrisko smece, sad vi reklamirajte do mile volje..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije