Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boro Grubišić

'Svi peru ruke, ali svi su umočeni u to da je Imunološki padao do ove situacije'

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
03.12.2014.
u 11:21

HDZ-ov Ivan Šuker kaže da za Imunološki zavod vrijedi "klasičan hrvatski primjer ili pitanje je l' hoćeš ili nećeš".

Svi peru ruke, ali svi su umočeni u to da je Imunološki zavod u Zagrebu tehnološki i kadrovski unazad nekoliko godina padao, padao i došao sad do ove situacije gdje ima 175 zaposlenika koji ne primaju plaću, komentirao je danas HDSSB-ov Boro Grubišić stanje s Imunološkim zavodom zbog kojega je zatražio stanku u Saboru. Imunološki zavod je tvrtka koja je od strateškog značaja za Hrvatsku i hrvatsko zdravstvo jer proizvodi cjepiva, pripravke plazme, albumine, globuline, interferon i sve ostalo, pojašnjava on.

– Sada imamo situaciju u kojoj se ne zna ni tko pije, ni tko plaća. Imunološki zavod Zagreb je zbog nebrige, sustavne nebrige došao do stanja u kojem se iskazuju dugovi prema vjerovnicima, dugovi prema zaposlenicima itd. Kada bi Imunološki zavod Zagreb naplatio kamate, zatezne kamate, za ono što izravno isporuči hrvatskom zdravstvu, on ne bi bio u minusu, ne bi bio u dugovima. Ali kod nas je uobičajeno da naše bolnice plaćaju nakon dvije-tri godine ono što zaduže, dakle i što nabave robu. Je li to normalna situacija u zdravstvu? Vidim da ruke pere i ministar zdravstva. Kaže da ne zna, da je to područje ministra gospodarstva. Svi peru ruke – kritizira Boro Grubišić.

HDZ-ov Ivan Šuker kaže da za Imunološki zavod vrijedi "klasičan hrvatski primjer ili pitanje je l' hoćeš ili nećeš".

– Mislim da je ključno da Ministarstvo zdravlja kaže treba li njima to što Imunološki zavod radi i proizvodi. Ključno je da zajedno sjednu Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo gospodarstva i dogovore se o budućnosti Zavoda, a onda će lako pronaći novac za kredit. Potrebna je samo politička volja i imati političke hrabrosti – poručuje Šuker te dodaje kako je ovo eklatantan primjer kako se šalje negativna poruka potencijalnim investitorima. Nezavisni Branko Vukšić rekao je da su stanku tražili kako bi skrenuli pozornost hrvatske javnosti na probleme koje Vlada gura pod tepih. Nevjerojatno mu je da uza svu državnu i gradsku imovinu, Imunološki zavod nema adekvatan prostor, što je i razlog njegove agonije.

– Neoliberalna Vlada koja želi rasprodati mnogo toga mogla je dati dionice na tržište. Sasvim sigurno da bi dionice Imunološkog zavoda ljudi kupovali, da bi kupovali zainteresirani. Međutim, nekome je izgleda u interesu da se Imunološki zavod zatvori i da uvoznici profitiraju na uvozu, jedini cilj, ništa drugo – komentira Vukšić koji strahuje da će se ovakvom politikom Vlade samo nastaviti odljev mozgova iz Hrvatske.

– Sve one koje trebaju Europa će pokupiti. I što ćemo mi i dalje? Bit ćemo slijepo crijevo u Europi, bit ćemo radna snaga za Europu. Znači kada tvrtka s visoko kvalificiranim kadrovima, tvrtka koja je sama sebe financira propada, tvrtka koja ima tržište, tvrtka koja je dobro radila propada zbog toga što nije bilo interesa da se pronađe i uredi adekvatan prostor u kojem bi se moglo raditi. Tu sve smrdi po korupciji, tu sve smrdi po tome da netko želi namjerno zatvoriti kako bi profitirao kao što se profitira u mnogim drugim djelatnostima koje smo sustavno godinama ili desetljećima uništavali – uvjeren je Vukšić. Laburist Zlatko Tušak kaže da svi sad postavljaju pitanje u čijem interesu je uništavanje Imunološkog zavoda.

– Institucije države ostaju gluhe, ne poduzima se ništa. Ovo je mjesto s kojeg se treba ukazati na ovaj problem i tražiti od Vlade, Ministarstva gospodarstva, ali i premijera da se ne smije tako ponašati kada je u pitanju jedna bitna firma o kojoj itekako Vlada treba voditi računa – poručuje Tušak. Predsjednik Sabora Josip Leko složio se da je ovo važna tema te dodao da će tražiti očitovanje Ministarstvo gospodarstva.

– Ja također mislim da za Imunološki zavod javno poznate činjenice upućuju da postoji ekonomski, zdravstveni i društveni razlog da taj zavod opstane, ali nije stvar što pojedinac misli nego da dobijemo kvalificiranu i od nadležnog tijela potvrđenu informaciju i stajalište koje će, dakle, ne samo u Hrvatskom saboru, nego i hrvatskoj javnosti reći što će se događati – zaključio je Leko.

>>Sabor donio Zakon o regionalnom razvoju

>>Pupovac se u Saboru šalio, Šuker mu poručio: Sram vas može biti

Komentara 9

Avatar possibilis
possibilis
11:57 03.12.2014.

Sve neke zamjenice, neki pasivi, neka magla... "nekome" je u interesu, stvari "se dogadjaju"... uglavnom, dok ne bude konkretnije imena i prezimena pljackasa i korupcionasa- do tada cemo imati stetne ugovore koji "su potpisani" (bez imena, prezimena i odgovornosti u novinama i na Sudu). Jos su ovdje osteceni doktori koji su znali dici glas i angazirati novine. Gdje su deseci tvrtki sa radnicima bez otkupnina, nestalim strojevima i bezimenim "managerima" i nadzornim odborima? Kad budu takvi odgovorni na sudu (kao slasticarne sa 10kn viska, primjerice)- stvari ce biti malo urednije u ovoj kaljuzi. Dakle IMENA I PREZIMENA na sunce.

Avatar TAJSAM
TAJSAM
12:08 03.12.2014.

To što se radi i kako se radi u ovoj Vladi zbilja nema sa pameću ništa. Uništavaju sve čega ima dobrog u Hrvatskoj pa tako i Imunološki zavod. Zapošljavaju svoje drugove i prijatelje na sva moguča mjesta pa su sad i počeli privatnike primovaljati da zaposle sve svoje pa i prijateljske drugove da je to već neizdrživo za cijelo društvo a evo Imunološkom nedaju niti obavezne plače samo da što prije svi krepaju i da ga zatvore da Hrvati kupuju ljekove iz uvoza koje eto njihovi drugovi zastupaju i uvoze. Baš bi bilo dobro vidjeti broj zaposlenja u ministarstvima a to je neizdrživo a kog briga nek sve ode u vražiju m.... kog je više briga za Hrvatsku i Hrvate, sve uništiti i zatrti. Ovo je Cunami koji nije viđen od početka nastanka svijeta. Pozdrav dobrim ljudima

NI
nibunika
12:50 03.12.2014.

Radnici Imunološkog zavoda optuživali su i bivšeg direktora da nije radio u interesu zavoda, napr. kada je u pitanju proizvodnja prirodnog interferona iz krvne plazme, koji je daleko efikasniji i u malim dozama (posebno u liječenju protiv HPV virusa kodsa kod žena) u odnosu na sintetički koji ima daleko veće nuspojave, a koji proizvode velike farmaceutske kompanije. Znači da je radio u interesu farmaceutskih kompanija, odnosno uvoznog lobija, što nije nikakvo čudo, kada je i čelni čovjek u državi, odnosno premijer, prodavao interese Hrvatske (MOL). A, znamo i čemu su sve sklone velike farmaceutske kompanije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije