Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Najsporija brzina'

Može li Srpska pravoslavna crkva usporiti kanonizaciju Stepinca?

Stepinac
Foto: Fotografija iz filma Višnje Starešine "Neprijatelj naroda"
1/2
08.06.2015.
u 14:00

Proglašenje kardinala Stepinca svetim odgođeno je do daljnjega zbog protivljenja Srpske pravoslavne crkve, s kojom je Katolička crkva formirala mješovito povjerenstvo za dinamiziranje odnosa

Papa Franjo neće uskoro posjetiti Hrvatsku, na kanonizaciju kardinala Alojzija Stepinca još će se čekati, a uskoro bi mogli biti objavljeni rezultati rada kardinalske komisije o Međugorju. To su ključne tri stvari s margina papina posjeta Sarajevu, odnosno odgovori na neka pitanja koja su mu postavljena još u zrakoplovu na povratku u Rim.

Najsporija brzina

Ne planiram pohoditi Hrvatsku – odgovorio je našem dopisniku iz Rima Silviju Tomaševiću, koji mu je u jednom pitanju postavio, zapravo, dva – o posjetu Hrvatskoj i statusu Međugorja.

Papa je otkrio da su mu u planu posjeti državama koje su na periferiji Europske unije, kao što su to bili pohodi Turskoj, Albaniji i sada BiH. Hrvatska, dakle, nije u planu, premda je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za svoga nedavnog posjeta pozvala papu u našu zemlju i to sa željom da kardinala Stepinca u Zagrebu proglasi svetim.

Međutim, upravo je dovršetak procesa kanonizacije kardinala Stepinca prebačen u “najsporiju brzinu“. Izgleda da su se, naime, obistinila kuloarska govorkanja kako je Srpska pravoslavna crkva uspjela u naumu da zakoči proces kanonizacije, a sve je dobilo potvrdu osnivanjem mješovitog povjerenstva Katoličke crkve i SPC-a.

Uvjereni smo da će kardinal Stepinac biti proglašen svetim jer bi svaka druga odluka bila nanošenje nove nepravde njemu i Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj. Za mene je to nezamislivo i, kad bi to Sveta Stolica dopustila, ja bih napustio Crkvu – s neskrivenom gorčinom rekao nam je jedan dobro upućeni svećenik Katoličke crkve iz Zagreba. S druge strane, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi uvjeravaju nas da mješovito povjerenstvo Katoličke crkve i SPC-a nije nikakva novost, već da je riječ o staroj komisiji, koja posljednjih godina nije radila i želi se obnoviti njezin rad, kako bi se dinamizirali odnosi katolika i pravoslavaca u našoj zemlji.

Dokument pri zaključenju

I na koncu, papa je rekao kako je povjerenstvo za Međugorje, koje je osnovao papa Benedikt XVI., a kojemu je na čelu bio kardinal Ruini, dovršilo posao te da je u pripremi dokument koji bi trebao dati smjernice biskupima kako postupati oko međugorskih ukazanja. Papa je rekao kako je dokument pri zaključenju, ali to ne znači da će odluka biti brzo objavljena – rekao je našem dopisniku Tomaševiću u zrakoplovu šef Ureda za tisak Svete Stolice o. Federico Lombardi.

>> Pokop Alojzija Stepinca Udba je snimala da može prepoznati građane koji su imali hrabrosti doći

Komentara 56

Avatar FrancJunior
FrancJunior
14:31 08.06.2015.

Dakle, dok se Hrvatska svom snagom zalaze za sto brzi ulazak Srbije u EU te Srbe zdusno podupire gdje god moze, oni po staroj navici pokusavaju nauditi Hrvatskoj gdje god stignu! Zar Hrvatska i EU ne vide kakvu to drzavu podupiru?

Avatar delminium
delminium
14:31 08.06.2015.

stepinca ne treba proglašavati svecim jer je on bio svet za života, likvidiran od strane komunista, sudjen od strane komunista, podmećanja razno razna ...... a SPC i to cijelo svetoslavlje jako malo ima s vjerom ali zato s naumima velikosrpske ideje jako puno

Avatar Croatan
Croatan
14:19 08.06.2015.

ogavan narod ,jednostavno srbi svud po svijetu samo prosipaju mržnju prema Hrvatima, albancima, bosancima itd,njihova dijaspora se ne bavi promoviranjem srbije nego opljuvavanjem hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije