Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gledali emisiju

Branitelji: I dalje ne vjerujemo Glavaševiću, izmanipuliran je

kolaž,branitelji
Foto: Pixsell
1/5
02.11.2014.
u 19:00

U šatoru ih se okupilo 60-ak, većina je otišla prije kraja emisije

Dražimir Jukić iz Stobreča pokraj Splita u ratu je ostao bez noge, ali se dva mjeseca nakon stradavanja bio vratio na bojište pa je cijelu Dinaru obišao s protezom. Taj je veteran s utvrđenom 80-postotnom invalidnošću na prosvjedu branitelja ispred zgrade resornog ministarstva od početka.

Bio je ondje i u nedjelju, 14. dan prosvjeda. Nekoliko minuta prije četrnaest sati pošao je Jukić prema velikom šatoru postavljenom ispred ministarstva. Unutra je sjedilo šezdesetak branitelja. Neki od njih bili su u invalidskim kolicima.

Grubo imputirano

Iako su prije samog početka emisije “Nedjeljom u dva” govorili da ne očekuju previše od izjava koje će im iz studija HRT-a odaslati pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević, u tišini su čekali početak televizijskog prijenosa.

Meškoljenje i negodovanje okupljenih započelo je već u prvim minutama emisije, kada je Glavašević govorio da mu nikada nije bila nakana izjednačiti žrtvu i agresora. Upravo tako protumačeno je njegovo izlaganje na skupu u Vukovaru kada je postavio pitanje kako je moguće da velika većina hrvatskih branitelja i civila koji su prošli Domovinski rat boluje od niza malignih oboljenja i PTSP-a, dok na strani populacije koja je izgubila rat PTSP-a nema. Glavašević je rekao kako je to zapravo bilo retoričko pitanje i da je ta izjava izvučena iz govora kojemu je poenta bila unapređenje Zakona o civilnim žrtvama rata.

– Ne mogu se ispričati za nešto što nisam rekao i nisam mislio reći, nego mi je grubo imputirano – kazao je Glavašević.

– Isuse Bože – začulo se u braniteljskom šatoru iz kojeg je prva skupina, komentirajući ispod glasa da je strašno to što Glavašević govori, izišla nakon što je pomoćnik ministra izjavio:

– Ako govorimo o hrvatskim državljanima svejedno je je li netko iz Negoslavaca, Čepina, Vukovara – ako je neka osoba bila civil, nije sudjelovala u agresiji na RH, bez obzira na to koje je narodnosti. Te osobe trebaju ostvarivati prava po Zakonu o civilnim žrtvama rata. Planiramo napraviti zakon po uzoru na žrtve silovanja, zakon koji nikoga neće diskriminirati.

Stankovićev PR

– Bože me sačuvaj pitanja. Ovo je čisti PR – zamjerali su branitelji Aleksandru Stankoviću način na koji je vodio jučerašnju emisiju ispitujući Glavaševića kakvu poeziju voli. U tom trenutku iz šatora je već bila otišla trećina okupljenih. Još dio ih je otišao nakon što je Bojan Glavašević kazao da je njegov otac stradao od “nečije puške”. Kraj emisije dočekalo ih je dvadesetak.

Među njima je bio i stožerni brigadir Tigrova, Božo Miletić iz Velike Mlake, 90-postotni RVI.

– Ne vjerujem mu da nije htio izjednačiti žrtvu i agresora – kazao je Miletić. Isto je ustvrdio i Dražimir Jukić: – Drago mi je što je dijete poginulog branitelja na radnom mjestu pomoćnika ministra. Ali mi ga je žao jer je izmanipuliran u političke svrhe – rekao je.

>>Bojan Glavašević: Ne mogu se ispričati za nešto što nisam rekao

>>Glavašević se treba ispričati, a premijer s njima razgovarati

Komentara 258

GL
GLADIATOR
19:34 02.11.2014.

Sve je ovo jadno i žalosno, pitam se što je se desilo sa Hrvatima koji su devedesetima ginuli jedan za drugog.

Avatar alien79
alien79
19:43 02.11.2014.

Veli Glavašević da im je cilj obeštetiti sve 'civilne ' žrtve rata koji su Hrv. državljani. U tom grmu leži zec. Naime, oni misle dat lovu i Srbima što je velika greška sa naše strane, jel kod Srba nije bilo civila, svi su bili naoružani i staro i mlado i muško i žensko, i velika većina ih se borila kao civili

ST
stric15
19:23 02.11.2014.

...mali bojan nezna tko mu je ubio oca ....kaže "nečija puška"....a ništa ne kaže o tome...u čijim rukama je bila ta puška....ništa ne kaže odakle je stigla ta puška....ništa ne kaže o ciljevima kpje je ta puška pikušala izboriti.... .....ma bravo bojane.....prava si ćaćina dika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije