Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Guverner Vujčić u Rovinju

Rastemo, no premalo da 2040. ne budemo među najsiromašnijima

Boris Vujčić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
22.10.2015.
u 23:40

Očekujemo u ovoj godini rast gospodarstva od 1,2 posto, a sljedeće godine 1,5 posto, kazao je Vujčić

    Ove godine očekujemo rast gospodarstva od 1,2 posto, a sljedeće godine 1,5 posto. Očekujemo i snažniji rast osobne potrošnje u odnosu na prvotna predviđanja, a povjerenje potrošača vratilo se na pretkrizno razdoblje, svjedočimo povoljnijim kretanjima na tržištu rada i izvozu. Znakovi preokreta vidljivi su i kod kapitalnih investicija – rekao je na konferenciji Zagrebačke burze i fondovske industrije u Rovinju guverner HNB-a Boris Vujčić.

Višak likvidnosti

Napomenuo je kako je zahvaljujući ekspanzivnoj monetarnoj politici stvoren višak likvidnosti koja sada iznosi 8,5 milijardi kuna. No problem je percepcije visoke rizičnosti države pa je premija osiguranja od kreditnog rizika u Hrvatskoj već dvije godine najviša od svih usporedivih zemalja srednje i istočne Europe.

Također, ako se gospodarski rast ne nastavi i ne osigura fiskalna održivost, to će nepovoljno djelovati na kreditni rejting u srednjem roku. A zbog slabog rasta do 2040. mogli bismo imati upola lošiji životni standard unutar novih članica unije.

– Najveći je makroekonomski rizik održivost javnog duga. Osim visokog primarnog deficita, na javni je dug posljednjih godina utjecao i tzv. učinak grude snijega koji proizlazi iz razlike između kamatne stope na javni dug i stope gospodarskog rasta. Kako bi se poništio negativan učinak grude snijega, u sljedeće dvije godine morali bismo imati kumulativni primarni suficit od oko tri posto BDP-a ili oko 10 milijardi kuna.

No prema trenutačnim projekcijama u tom bi se razdoblju mogao ostvariti kumulativni primarni deficit od oko tri milijarde kuna, što upućuje na fiskalnu neravnotežu – rekao je Vujčić i dodao je da o ubrzanju rasta ulaganja i produktivnosti ovisi rast ekonomije, a kod nas su dugoročni potencijali rasta lošiji nego prije krize.

Niska zaposlenost

– Populizam nam neće omogućiti veću produktivnost koja je neophodna za rast. A kao što i Europska komisija ocjenjuje, Hrvatska uz Sloveniju i Litvu ima najlošije dugoročne izglede rasta. Iako se razlike rasta među zemljama čine malima, s vremenom se one kumuliraju pa bi se do 2040. razlika u životnom standardu između Hrvatske i najuspješnijih među zemljama novim članicama EU mogla gotovo udvostručiti – obrazložio je guverner Vujčić.

Takav zaključak proizlazi iz činjenice što nam je stopa zaposlenosti niska, odnosno prema tom parametru najniža nakon Grčke, a osim toga imamo i nisku produktivnost rada te ubrzano starenje stanovništva. A sve to opet koči prijeko potreban gospodarski rast.     

>> Vujčić zbog konverzije kredita spušta kamatne stope

Komentara 19

TH
than
12:51 22.10.2015.

Koja odrzivost ?!? Pa ovaj javni dug je neodrziv, a samo se povecava dizanjem kredita za drzavne parazite i silne umirovljenike koja vecinom nema uvjete za starosnu mirovinu, vec je poslana tamo da bi brojka na zavodu za nezaposljavanje samo bila niza. Naravno tu je i predizborna populisticka politika kukulele koalicije koja ce opet povecati javni dug, jer besplatne vecere nema.

DU
Deleted user
11:29 22.10.2015.

Ti si kao i Jospović,tako je i on cijeli svoj mandat govorio kako vlada radi dobar posao da bi dva dana nakon poraza im rekao da neznaju što rade.Već skoro 4 godine gledaš i šutiš kako javni dug raste brže nego ikada,to bez i jednog pokrenutog strateško važnog projekta.

BU
Bulaba
12:15 22.10.2015.

Ajd Vujčiću ne laži, nikakvog gospodarskog rasta nema, nikakvih povoljnih kretanja nema, pa čak ni u sadašnjim idealnim uvjetima za gospodarski bum: rekordno slabog eura, rekordno niske cijene nafte i rekordno niskih kamata. Broj zaposlenih je svakim danom sve manji, dug je svakim danom sve veći, izvoz realno pada za 2% kad odbijemo provoz banana, a za više od 6% kad ukalkulirano i tečajne razlike, industrijska proizvodnja tone, kao i sve ostalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije