Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
deklaracije

Sve ima rok trajanja. Znate li zapravo koliko se dugo namirnice mogu čuvati?

kupovina,trgovina,namirnice
04.02.2014.
u 12:30

Datum na deklaracijama koji označava rok trajanja odnosi se na kvalitetu proizvoda, a ne na sigurnost

Kuhani krumpir i jela koja u sebi sadrže kuhani krumpir ne smiju se zamrzavati, med se ne može pokvariti i traje zauvijek...

To su samo neke od činjenica s kojima smo gotovo svi upoznati. S obzirom da su nas u posljednje vrijeme preplavile akcije u raznim tragovačkim lancima u kojima možete kupiti namirnice pred istekom roka trajanja po sniženim cijenama, odlučili smo provjeriti koliko neke namirnice smije čuvati u hladnjaku, zamrzivaču i koliko hrana može ostati u limenci i ostati dobra za jelo.

Datum na deklaracijama koji označava rok trajanja odnosi se na kvalitetu proizvoda, a ne na sigurnost. Odnosno, ako su namirnice pravilo pohranjene mogu se konzumirati i nakon isteka roka trajanja. Naravno, uvijek je dobro iskoristiti svoja osjetila vida i njuha i obaviti brzinsku provjeru, piše Gizmodo.

"Najbolje upotrijebiti do_______" jedan je od najboljih načina označavanja kvalitete hrane, navodi se. Naglašava se da se može promijeniti kvaliteta proizvoda, ali i dalje možete konzumirati tu namirnicu ako je pravilno zapakirana.

"Rok trajanja do_________" najčešće se nalazi na deklaracijama mesnih proizvoda, ali možete ga konzumirati i koji dan kasnije ako je pravilno pohranjeno.

Limun možete čuvati u hladnjaku do dva mjeseca, a u zamrzivaču do četiri. Jagode u hladnjaku možete čuvati do 5- 7 dana, a u zamrzivaču do 8 mjeseci. Mrkva će ostati svježa i do 5 tjedana u hladnjaku, a u zamrzivaču je možete čuvati i do godinu dana. Rajčice mogu u hladnjaku "opstati" i do dva tjedna, a u zamrzivaču i do godine dana. Jaja nipošto nemojte držati na sobnoj temperaturi.U hladnjaku ih možete čuvati i do mjesec dana, a svježe mlijeko najdulje tjedan dana. Toliko će "izdržati" i zelena salata.

Med nema roka trajanja, ali nije ga preporučljivo držati u hladnjaku. Možete ga čuvati na sobnoj temperaturi. Ono što se ne preporučuje zamrzavati je majoneza, kečap, kuhani krumpiri, jaja, gazirana pića...

Konzerve nisu "vječne"

Iako nam se može činiti kako godinama možemo imati neotvorene konzerve, kvaliteta namirnica iz konzerve najčešće će se promijeniti nakon dvije godine od datuma pakiranja. Iako zbog načina pripreme hrane i spremanja većina bakterija ne može preživjeti taj proces pa se hrana neće pokvariti, okus se može promijeniti. Kako se ta promjena u okusu ne bi osjetila, mnoga konzervirana hrana sadrži veće količine soli.

Prekomjerna količina natrija nije baš dobra za naš organizam, ali jedina prava opasnost iz namirnica iz konzerve je bakterija Clostridium botulinum koja uzrokuje paralitičnu bolest- botulizam.

Većina takvih trovanja hranom i oboljevanja od ove bolesti u SAD-u nastaje kod procesa domaćeg konzerviranja povrća i nepropisnog zagrijavanja namirnica.

>>Ovo je super žitarica koju obožavaju Gwyneth Paltrow i Victoria Beckham

>>Malo ste se zanijeli i hranu presolili? Evo savjeta kako spasiti jelo

Komentara 1

Avatar gladnijura
gladnijura
14:10 04.02.2014.

Dok se ne pokvare. To je odgovor na pitanje iz naslova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije