Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIREKTIVA EU

Od 1. rujna ovi usisavači bit će zabranjeni

usisivači
Foto: ilustracija
22.08.2014.
u 12:55

Uređaji snažniji od 1600 vata među najbolje su ocijenjenima, a kod nekih proizvođača čine većinu ponude

S 1. rujnom u Europskoj uniji na snagu stupa zabrana proizvodnje i uvoza usisivača snažnijih od 1600 vata, prenosi BBC. Odluka je donesena u sklopu Direktive o energetskoj učinkovitosti i borbe protiv klimatskih promjena. Pravila će uskoro biti još stroža – od 1. rujna 2017. godine usisivači neće smjeti biti snažniji od 900 vata.

Problem je što su uređaji snažniji od 1600 vata među najbolje ocijenjenima, a kod nekih proizvođača, poput Hoovera, čine većinu ponude. Među zabranjenim modelima naći će se, među ostalima, Hoover Spirit TSP2101 (2100 vata), Miele S5281 (2200 vata), Samsung CycloneForce Sensor (2100 vata) i Bosch BSG8PRO1 (1800 vata). Međutim, proizvođači pripremaju nove modele za koje kažu da su mnogo energetski učinkovitiji, ali posao obavljaju jednako dobro.

EU od proizvođača traži da na usisivače stave i oznaku učinkovitosti od A do G, koju određuje više parametara – koliko dobro uređaj usisava na tvrdom podu, na tepihu, koliko se prašine širi i slično. Međutim, iz britanskog proizvođača usisivača Dysona podnijeli su primjedbu na direktivu jer im smeta što se pri ocjenjivanju usisivači ne testiraju kada već imaju prašinu u sebi. Osim toga, dodaju iz Dysona, u Europskoj uniji na smetlištima svake godine završi 126 milijuna vrećica i filtara iz usisavača, a sustav ocjenjivanja ne uzima u obzir njihov učinak na okoliš.

>> Električna cigareta dostupna i mladima, a ne zna se kako djeluje

>> Nova direktiva EU smanjuje štetan utjecaj kruzera i unapređuje kvalitetu turizma

Komentara 25

ZO
zoom
13:30 22.08.2014.

koje budalaštine, pa što će usisati taj sa 900W, a da ne govorimo da će mu trebati duplo više vremena za lošiji rezultat ?!?? još jedna EU besmislica koja je na štetu građana !!!!

RT
Rollo.Tomasi
14:36 22.08.2014.

Dao Bog da tog vrlog birokrata iz Bruxellesa koji je ovo predložio nađu usred stana ugušenog u prašini. Pa koji je to mozak?

Avatar abakus
abakus
14:15 22.08.2014.

Imam jedan gorenjev usisavač od 2400W, noviji. Ako ga stavim na maximum, em razdere vrećicu em ga ne može pomaknuti na podu. U principu radi na 40% snage čiji je raspon ponuđen gumbom za regulaciju - pretpostavljam da radi na oko 1800W. I to mi je u principu dovoljno. Pitanje je, međutim, bih li bio jednako zadovoljan usisavačem iste firme ali kojem bi 1800W bio maksimum. Ova priča vuče mi kao da se npr. donese odluka da se u EU više neće smjeti kupovati automobili koji mogu potegnuti više od npr. 150km/h jer je veća brzina od te uglavnom nedopuštena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije