Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Crkvenom dogmom protiv nataliteta

27.06.2008.
u 16:35

Otkako se umiješao u raspravu o prijeko potrebnom zakonu koji bi regulirao medicinski potpomognutu oplodnju (MPO), Kaptol je ovom, za mnoge žene i muškarce u Hrvatskoj važnom, problemu pristupao neugodno nalik raspravama iz davnih stoljeća u kojima je Crkva bistrila koliko anđela stane na vrh igle. Takva bi razina bila krajnje smiješna kad ju najjače političke stranke ne bi uzimale s uvažavanjem, tj. kako ne zaslužuje!

U HTV-ovoj emisiji Otvoreno, u kojoj je dr. Mirando Mrsić predstavio SDP-ov prijedlog Zakona o liječenju neplodnosti i postupcima oplodnje biomedicinskom pomoći, dr. Vladimir Dugalić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu jasno je najavio da Crkva ne odustaje od ocjene o neprihvatljivosti suvremenih metoda. Ne obazirući se na 15 posto (200.000) onih u Hrvatskoj u reproduktivnoj dobi kojima treba medicinsko rješavanje onoga što je civilizirani dio Europe odavno proglasio bolešću, dr. Dugalić je kao opravdanje naveo to što se tijekom izvantjelesne oplodnje (IVF) 50 posto embrija ne upotrijebi.

Na žalost, nitko od prisutnih nije se sjetio poučiti ga osnovama biologije, odnosno da pri zatrudnjivanju spolnim činom biva odbačen sličan postotak embrija, zbog čega ipak nikome nije ni nakraj pameti kritizirati Kreaciju.

Ovakav je stav umnogome odredio sadašnje stanje u zemlji o tom pitanju, pa se sa svojim prijedlogom zakona javio SDP. Ali, tek 30 godina (!) nakon prvog djeteta začeta ovim načinom u Hrvatskoj te unatoč tome što SDP nije iskoristio svoj mandat kada je bez problema mogao progurati zakon. Iako prijedlog zakona povisuje dobnu granicu žena i broj besplatnih pokušaja, što je svakako pohvalno, dr. Mrsić je rekao da zakon zbog konzervativnih stavova dijela javnosti nije liberalan kao drugi u Europi.

Istu stvar, ali jasnije, izrekao je Ante Zvonimir Golem, državni tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, koji je apelirao na oprez iz etičkih, moralnih i vjerskih razloga. Dakle, i HDZ i SDP su običan zdravstveni problem u strahu od Crkve proglasili vjerskim pitanjem, a znanstvene argumente izjednačili s vjersko-dogmatskim!? Bravo za pronatalitetnu politiku “socijalne države” i obranu ljudskih prava pred konfesijom, koja prema MPO-u ima najrigidnije stavove na svijetu!

Islam, primjerice, ne zabranjuje ni IVF, a Crkvi smeta čak i inseminacija. Kao problem je navedeno i udvostručenje sredstava iz budžeta za MPO, iako problema ne bi smjelo biti jer je riječ o pola posto izdvajanja za zdravstvo, a radi povećanja nataliteta. Uostalom, koliko se u Hrvatskoj izdvaja za Crkvu, a s kakvom društvenom koristi u odnosu na liječenje neplodnosti?

Želite prijaviti greške?