Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Ženska perspektiva

Ženska perspektiva za Slavoniju: Projekt daljnjeg razvoja i jačanja poslovanja

Projekt obuhvaća 65 poduzetnica iz sedam najnerazvijenijih županija u Hrvatskoj prema indeksu razvijenosti
23. rujna 2019. u 10:00 181 prikaza
Ženska perspektiva
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/5

Projektom Nova perspektiva za žene u nerazvijenim područjima Hrvatske ili skraćeno Ženska perspektiva želi se potaknuti žene koje imaju registrirani gospodarski subjekt, a bave se poljoprivrednom proizvodnjom, agroturizmom, izradom rukotvorina i suvenira, na daljnji razvoj i jačanje poslovanja kroz upoznavanje s pozitivnim primjerima razvijenih dijelova Hrvatske, stjecanjem novih znanja i vještina te mogućnostima novog distribucijskog kanala internetske prodaje. Projekt je prepoznat od strane The Coca Cola Foundation organizacije koja financira njegovu provedbu, a obuhvaća 65 poduzetnica iz sedam najnerazvijenijih županija u Hrvatskoj prema indeksu razvijenosti – Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Osječko-baranjske županije.

Ženska perspektiva | Autor : Promo Foto: Promo Predsjednik udruge Perspektiva, Tomislav Lneniček

Osnovni problem je odlazak mladih iz Hrvatske te pasivnost žena u nerazvijenim područjima, a poglavito Slavonije koja je izrazito poljoprivredno područje s bogatom kulturnom baštinom. Ulaskom Republike Hrvatske u EU otvorile su se mogućnosti korištenja fondova EU koji imaju za cilj razvoj nerazvijenih područja i ostanak stanovništva na ruralnim prostorima.

Žene u područjima sedam županija obuhvaćene projektom posvećene su domaćice, uzgajaju voće i povrće, pripremaju razne gotove biološki zdrave proizvode, čuvaju kulturnu baštinu izradom rukotvorina i suvenira, ali njihovo tržište vrlo je malo i lokalno. Projektom se želi afirmirati njihov ekonomski prosperitet te njihovim proizvodima i uslugama podići dodanu vrijednost. Osobno osnaživanje žena i afirmacija njihova gotovo svakodnevnog posla mijenja pogled na ono što mogu doprinijeti u razvoju svoje zajednice, regije, a u konačnici i cijele zemlje. Ovim projektom osvješćuje se sudionice, a javnosti pokazuje da se vlastitim usavršavanjem i modernizacijom svojih ekonomskih aktivnosti doista doprinosi obiteljskom i gospodarskom oporavku Slavonije.

Ženska perspektiva | Autor : Promo Foto: Promo

Projekt Ženska perspektiva provodi Udruga za razvoj poduzetništva PERSPEKTIVA iz Lipika, a financira The Coca-Cola Foundation.

Sadržaj nastao u suradnji sa Ženskom perspektivom

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće