Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Ženska perspektiva

„Uključenje u projekt Ženska perspektiva za mene je bilo ključni zaokret“

Sudjelovanje u projektu i suradnja s drugim poduzetnicama motivirala je Mandu na kreiranje novih proizvoda, ali i na unaprjeđivanje pakiranja postojećih
20. siječnja 2020. u 16:10 372 prikaza
Ženska perspektiva
Foto: Udruga Perspektiva
Pogledajte galeriju 1/4

Poduzetnica Manda Živić iz Sikirevaca dobitnica je nagrade za proširenje asortimana proizvoda „zimnica“ – od vlastitog polja do krajnjeg kupca za Brodsko-posavsku županiju. Tu je nagradu primila na završnoj konferenciji projekta Nova perspektiva za žene u nerazvijenim područjima Hrvatske – Ženska perspektiva za uspješna postignuća i brzo primijenjena znanja u razvoju obiteljskog poslovanja.

Ženska perspektiva | Autor : Udruga Perspektiva Foto: Udruga Perspektiva

Manda Živić je rođena u Slavonskom Brodu, udana je i majka troje djece. Zajedno sa suprugom i dvoje starije djece vodi OPG za proizvodnju i preradu povrća i to već 25 godina. No da je za uspjeh „preko noći“ poduzetničkog pothvata potrebno dvadeset godina, svjedoči i Manda sa svojom poduzetničkom pričom.

“Prije 7 godina rodila sam sina koji je bio nedonošče, rođen s 900 grama. Bio je dijete kojemu je trebalo puno vezanosti i majčine pažnje, pa nisam mogla obavljati poslove u polju ni odlaziti na tržnicu. Velika količina povrća koju smo proizvodili nije se uspijevala prodati i to me motiviralo da se to povrće ne baca nego da ga počnem prerađivati u zimsku hranu, odnosno zimnicu. Ljudi su na početku bili zainteresirani, ali ne toliko da bismo mogli prodati nekakvu veliku količinu. Unazad pet godina kupci su se počeli privikavati i dolaziti baš k nama po kompletnu zimnicu za cijelu zimu.

Ženska perspektiva | Autor : Udruga Perspektiva Foto: Udruga Perspektiva

Uključenje u projekt Ženska perspektiva za mene je bilo ključni zaokret. Prijavila me prijateljica koja je prepoznala moj posao kao poduzetnički pothvat jer ja na to nisam tako gledala. Motivirala me suradnja s drugim poduzetnicama pa sam kreirala i nove proizvode, primjerice preradu voća u pekmez koji prije nisam imala. Primijenila sam novostečena znanja, obratila više pažnje na pakiranje proizvoda, usklađivanje boje proizvoda s cijelim pakiranjem, izlaganje proizvoda pred kupce i na kraju pravilno označavanje proizvoda - etiketu. Zbog tih postignuća, projektom sam jako zadovoljna. Upoznala sam žene slične meni - vedre, pozitivne i vrijedne koje svojim radom doprinose obitelji“, kazala je. Proizvodi OPG Živić dostupni su na Facebook stranici i na mobitel: 091 600 9391.

Projekt Ženska perspektiva financira The Coca-Cola Foundation

Tragedija u Jelenju
velika tragedija
Mještani Jelenja u kojem je poginuo Dorian tvrde: Sajla je u šumi već dugo, ali nikad prije u razini glave
Preduvjet za ostvarivanje koncepta pametnog grada