Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S 43. na 51.

Hrvatska pala na ljestvici 'Doing Business': 'Ispred nas su Srbija, Bugarska i Kosovo'

Zagreb
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
31.10.2017.
u 16:25

Hrvatska je na listi Svjetske banke „Doing Business“ pala drugu godinu zaredom, s obzirom na to da je lani skliznula s 39. na 43. mjesto

Pad na novoj listi "Doing Business 2018." s 43. na 51. mjesto objašnjava zašto Hrvatska u povoljnom međunarodnom okruženju bilježi niže stope rasta gospodarstva, a izvješće pokazuje i s kakvim se poteškoćama suočavaju poduzetnici, kažu analitičari.

Hrvatska je u najnovijem izvješću Svjetske banke, objavljenom u utorak, o regulativi poslovanja zauzela 51. mjesto među ukupno 190 zemalja svijeta, dok je godinu dana prije bila na 43. mjestu.

„Evidentno je da smo zabilježili pad na ljestvici konkurentnosti, odnosno lakoće poslovanja, a evidentno je i da se Hrvatska nalazi iza nekih gospodarstava u regiji, kao što su Srbija, Bugarska i Kosovo“, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Od zemalja u okruženju Makedonija se našla na 11. mjestu, Kosovo na 40., Crna Gora na 42., Srbija na 43., Rumunjska na 45., Mađarska na 48., a Bugarska na 50. mjestu. Bosna i Hercegovina zauzela je, pak, 86. mjesto.

„Ovo izvješće objašnjava zbog čega je Hrvatska duže izlazila iz krize, ali i zašto sada u povoljnom međunarodnom okruženju bilježi nižu dinamiku gospodarskog rasta“, kaže Šantić.

Najveće pogoršanje Hrvatska je, prema izvješću Svjetske banke, zabilježila u kategoriji plaćanja poreza, potonuvši s lanjskog 49. na 95. mjesto.

U kategoriji izvršenja ugovora pala je, pak, sa 7. na 23. mjesto, a po dostupnosti električne energije sa 68. na 75. mjesto.

U kategoriji rješavanja insolventnosti Hrvatska je pala s 54. na 60. mjesto, po dostupnosti kredita sa 75. na 77. mjesto, a po zaštiti manjinskih dioničara s 27. na 29. mjesto.

„Na ove slabosti Hrvatske treba obratiti pozornost, pogotovo u kontekstu sadašnje glavne teme o ulasku u eurozonu. Izvješće, nadalje, pokazuje da su potrebne brojne reforme koje bi omogućile brži razvoj malog i srednjeg poduzetništva, a time i povećale potencijalnu stopu rasta gospodarstva“, ističe Šantić.

U kategoriji prekograničnog trgovanja Hrvatska je, kao i lani, zabilježila maksimalnih 100 bodova, što znači da je na vrhu najuspješnijih.

Bolji je plasman, pak, Hrvatska ostvarila u kategoriji pokretanja poslovanja, zauzevši 87. mjesto, u usporedbi s 95. mjestom iz lanjskog izvješća. 

Po uknjižbi imovine Hrvatska je napredovala sa 62. na 59. mjesto, a napredovala je za dva mjesta, na 126., i u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola.

„Ovo izvješće ne otkriva samo s kakvim se poteškoćama suočavaju inozemni investitori, nego i domaći poduzetnici u svom svakodnevnom poslovanju i što ih demotivira u daljnjim investicijama i širenju poslovanja“, zaključuje Zdeslav Šantić.   

Hrvatska je na listi Svjetske banke „Doing Business“ pala drugu godinu zaredom, s obzirom na to da je lani skliznula s 39. na 43. mjesto.

Komentara 156

KK
Kika- Kuja- Štrumfeta
18:21 31.10.2017.

Ma nije moguce, mi smo švica.

DR
Draš
17:29 31.10.2017.

Ali smo zato među prvima na ljestvici "doing business" za strvinare.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
18:11 31.10.2017.

Pa kako pali, kad smo stabilni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije