Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitcoin

Zbog naglog rasta prometa burze kriptovaluta u padu

Bitcoin bankomat
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
15.12.2017.
u 21:01

Teško se ipak može dogoditi da propast jedne burze ključno utječe na tržište jer je ono danas ravnomjerno raspoređeno

Burza za trgovanje kriptovalutama Coinbase u utorak se srušila zbog preopterećenja prometom. Zbog pada Coinbaseovih servera više od deset milijuna njegovih korisnika ostalo je bez pristupa svojim bitcoinima, ethereumima i litecoinima, kriptovalutama kojima ta burza većinom trguje. Istog je dana najveća burza kriptovalutama po volumenu trgovanja, Bitfinex, objavila kako je pod jakim denial-of-service, odnosno DDoS napadom.

Njihovi su serveri namjerno preplavljeni lažnim zahtjevima za pristup internetu zbog čega su privremeno onemogućili pristup svojoj web-stranici te ograničili svoje usluge. Kako navodi Reuters, sada se javlja sumnja da tržišna infrastruktura za kriptovalute nije dovoljno usavršena kako bi mogla podnijeti takvu iznenadnu promjenu u potražnji. Do sada su burze GDAX i Coinbase pale deset puta otkako se bilježi snažan rast vrijednosti bitcoina, odnosno tom činjenicom potaknuti visoki prometi.

Čelni se ljudi velikih burzi za promet kriptovalutama brane kako to nije problem samo burzama kriptovalutama nego i drugim burzama koje trguju financijskim instrumentima. Cameron Winklevoss, jedan od glavnih promotora kriptovaluta i osnivač burze Gemini, naglasio je kako sasvim sigurno nije riječ o velikim opasnostima jer se danas trgovanje ne svodi većinom na jednu veliku burzu kao što je to bio Mt. Gox koji je hakiran. Danas je tržište ravnomjernije raspodijeljeno, propast jedne burze zapravo ne znači puno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije