Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Uloga tržišta kapitala još je uvijek premala

Imovina nebankovnih institucija u 
15 godina porasla je s 2 na 33 posto
24. listopada 2018. u 14:02 2 komentara 189 prikaza
Predsjednik HGK Luka Burilović kazao je da dostupnost kapitala najčešće diktira hoće li neki posao zaživjeti ili neće
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Financijski sustav u Hrvatskoj i dalje je bankocentričan, no značaj nebankovnih institucija kontinuirano raste. Istaknuto je to jučer na Danu hrvatskih financijskih institucija u organizaciji HGK-a i Ekonomskog fakulteta.

Boris Vujčić Boris Vujčić 'Nedostatak radnika glavni je problem tržišta rada'

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da je 2018. bila poprilično izazovna u području financijskog sustava, a kako je Ministarstvo financija, zajedno s kolegama iz Hanfe i HNB-a, iznjedrila niz zakonskih i podzakonskih akata.

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman iznio je podatak da je imovina nebankovnih financijskih institucija tijekom posljednjih 15 godina porasla s manje od dva posto na 33 posto imovine hrvatskog financijskog sustava. Iako je financijski sustav i dalje bankocentričan, Žigman napominje da značaj nebankovnih financijskih institucija kontinuirano raste. Najveći udjel u imovini nebankovnih institucija imaju mirovinski fondove (52,8% imovine nebankovnih institucija) i osiguravajuća društva (22,2%).

Zabrinjavajuće usporava rast dobrovoljne mirovinske štednje čija imovina i dalje ne prelazi pet milijardi kuna, ponajviše zbog strukture ulaganja u kojima i dalje prevladava ulaganje u obveznice zbog čega godišnji prinosi u posljednje dvije godine nisu veći od 3,5%.

Guverner HNB-a Boris Vujčić kazao je da je naša, kao i većina europskih, bankocentrična, s nažalost relativno malom ulogom tržišta kapitala.

Pogledajte i video Večernjakove konferencije Hrvatska kakvu trebamo:

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • dubravkomajic:

    A da ulozite u trziste kapitala umjesto da pricate..kako druge drzave ulazu ...Amerićka drzava vecinu love pumpa u burzu i zato se debelo zaduzuju..njima je ocito stalo do trzista kapitala..dok nasa drzava cini sve da ga unisti novim porezima prije ... prikaži još! nego se trzistev uopce oporavilo..te totalnim drzavnim ne ulaganjima u dionice...... dapace drzava ih redovito rasprodaje..znaci cinite totalno suprotno od ikakve logike i u biti svjesno deprimirate Hrvatsku burzu..

  • Deleted user:

    Gospodine burilovicu ...financijski sustav hrvatske drzave je u rukama stranaca...a to znaci sve ce biti kako oni odrede...a vas podanicki mentalitet je plodna oranica za strance sa kombajnima i samo kombajniraju po hrvatskoj ...kombajni se ne gase bez obzira na ... prikaži još!a godisnja doba...itd