Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

U rad puštena ELEN punionica za električna vozila u Solinu

ELEN punionica za električna vozila u Solinu
Foto: Promo
PR
Autor
PR članak
12.12.2017.
u 08:59

ELEN punionicu u Solinu su otvorili Dalibor Ninčević, gradonačelnik Grada Solina, i Domagoj Puzak, voditelj tima za eMobilnost HEP-a grupe.

Hrvatska elektroprivreda je danas svečano otvorila ELEN punionicu za električna vozila u Solinu, koja je smještena parkiralištu kod dvorane Osnovne škole Kraljice Jelene.

ELEN punionicu u Solinu su otvorili Dalibor Ninčević, gradonačelnik Grada Solina, i Domagoj Puzak, voditelj tima za eMobilnost HEP-a grupe. Punionica je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje je Grad Solin dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon punionicu uz tehničku podršku Elektrodalmacije Split.

Na punionici u Solinu moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mode3 type2, te uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na ELEN punionicama je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu elen@hep.hr.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 50-ak javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima. U idućih nekoliko godina HEP planira izgraditi mrežu ELEN punionica na području cijele Hrvatske te uspostaviti sustav njihovog daljinskog upravljanja i nadzora. Također, kroz sufinanciranje od strane Europske unije, HEP priprema otvaranje brzih punionica na autocestama koridora TEN-T.

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt elektromobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša, a sve prateći stavke Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva.

Za razvojni projekt eMobilnosti te promicanje elektromobilnosti u Hrvatskoj, HEP-u je krajem 2016. godine dodijeljena titula Ambasadora alternativnih goriva.

Želite prijaviti greške?