Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i dalje prosvjedi u poljskoj

U priči o rastu dionica GameStopa antisistemski heroj je bogatun Elon Musk

Protest against the verdict restricting abortion rights in Warsaw
Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
31.01.2021.
u 08:50

Zbog konačne potvrde kontroverznog zakona o pobačaju u Poljskoj nastavljaju se povremeno i nasilni prosvjedi zbog kojih se formiraju i policijski kordoni. Na slici su prosvjednice u Varšavi

Na Wall Streetu zabilježili su u petak najgori tjedan u tri mjeseca nakon što je priča o GameStopu i strelovitom rastu njihovih dionica unijela ogromnu dozu rizika na burze. Nakon što su GameStopove dionice pale zbog ograničenja trgovanja u aplikaciji Robinhood u jednom trenutku, na kraju tjedna opet su snažno narasle, i to za 68 posto te dosegle cijenu od 325 dolara.

Podsjetimo, njihov je naizgled nezadrživi rast trajao šest dana pri čemu je dionica tog trgovačkog lanca potrošačke elektronike vezane poglavito za igre narasla i 16 puta u odnosu na vrijednost koju je imala na početku, 12. siječnja, da bi se onda zbog spomenutog ograničenja trend preokrenuo. A onda se opet dionica, zajedno s dionicama nekoliko drugih dionica kojima se “shortalo” proteklih desetak dana, vratila rastu. U petak popodne dionice AMC Entertainmenta imale su porast od 54 posto. Sve se više za cijelu stvar zanimaju i regulatori kao i državni tužitelji te će biti zanimljivo vidjeti na čiju će stranu stati. No jedna je jako poznata osoba u priči o GameStopu ponijela titulu najvećeg antisistemskog borca. Doista, za Elona Muska ne bismo ranije baš očekivali da će postati “narodni heroj”. Iako je Redditov podforum WallStreetBets ionako bio aktivan, daleko ga je aktivnijim učinio jedan Muskov tvit. Na svom je profilu ekscentrični poduzetnik 26. siječnja napisao Gamestonk! stavljajući uz to poveznicu na Redditov podforum. No bitnije je što je Musk time dao zajednici ulagača okupljenoj na tom podforumu kredibilitet pa je to, sasvim vjerojatno, potaknulo dodatni val ulagača u dionice GameStopa i drugih tvrtki koji su potpuno logično procijenili da Elon Musk promovira takav pristup.

Nemojmo zaboraviti da je vrlo nedavno vodeći čovjek Tesle, SpaceX-a i nekoliko drugih kompanija postao i najbogatijim čovjekom svijeta. Onda je u srijedu imidž borca za pravdu još i pojačao tvitajući kako je “čak i Discord postao corpo...” aludirajući na zabranu komunikacije članovima WallStreetBetsa komuniciranje kroz tu aplikaciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije