Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

DZS objavio još jedan dokaz da se građevina oporavlja

Osobito dinamično izdavane su dozvole za ostale građevine, čiji je broj, kada je  riječ o ožujku, povijesno najveći, što upućuje na brojnost investicijskih namjera u niskogradnji početkom ove godine - ocjenjuju iz Hrvatske gospodarske komore.
14. svibnja 2019. u 16:51 0 komentara 371 prikaza
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U ožujku je u Hrvatskoj izdano 956 građevinskih dozvola, što je 17,7 posto više u odnosu na isti mjesec 2018., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ilustracija A TRAŽI SE VIŠE RADNIKA Kolike su plaće u Hrvatskoj: Ispod 4143 kune ostaje čak 295.000 radnika

Prema vrstama građevina, 77,8 posto odnosno 744 dozvole u ožujku izdane su za zgrade, a 22,2 posto, odnosno 212 za ostale građevine, pokazuju podaci DZS-a.

Statistika također pokazuje da je na godišnjoj razini broj građevinskih dozvola izdanih u ožujku za zgrade povećan za 10,9 posto, dok je za ostale građevine skočio za 50,3 posto. 

"Osobito dinamično izdavane su dozvole za ostale građevine, čiji je broj, kada je  riječ o ožujku, povijesno najveći, što upućuje na brojnost investicijskih namjera u niskogradnji početkom ove godine", ocjenjuju iz Hrvatske gospodarske komore.

Dozvolama izdanim u ožujku predviđena je vrijednost radova od ukupno 3,45 milijardi kuna, što je 30 posto više nego u ožujku 2018. 

Pritom je dozvolama izdanim za zgrade predviđena vrijednost radova od 1,89 milijardi kuna, što je 8,7 posto više nego u ožujku 2018., a vrijednost radova kod ostalih građevina porasla je za 70,3 posto, na 1,56 milijardi kuna.

Uzgoj jagoda hrvatska nije tražila odgodu Od 2020. i stranci će moći kupovati obradivu zemlju

Prema vrstama radova u ožujku je 75,5 posto ili 722 dozvole izdano za novogradnju, a 24,5 posto ili 234 za rekonstrukcije, a isto tako prema izdanim građevinskim dozvolama u ožujku 2019. predviđeno je građenje 1.597 stanova. 

U prva tri ovogodišnja mjeseca izdano je ukupno 2.489 građevinskih dozvola, što predstavlja rast od 8,1 posto u odnosu na razdoblje od siječnja do ožujka prošle godine. Predviđena vrijednost radova doseže 7,8 milijardi kuna.

Prema vrijednosti predviđenih radova, prvi kvartal ove godine odskače od prosječnih ostvarenja u prvim kvartalima, jer ne samo da je vrijednost radova za četvrtinu veća nego u istom razdoblju prošle godine, već je i vrijednost radova od 7,8 milijardi kuna povijesno najviši rezultat ostvaren u prvim kvartalima neke godine", ističu iz HGK.

"Očito je da posljednjih mjeseci rastu investicijske namjere, ponajprije kod projekata na ostalim građevinama koje obuhvaćaju ceste, pruge, cjevovode, mostove, brane, sportske terene i slične objekte niskogradnje, što je znatnim dijelom povezano i s napretkom u korištenju raspoloživih sredstava iz fondova EU. Pritom visok rast predviđene vrijednosti radova na takvim objektima upućuje na odobravanje dozvola za veće infrastrukturne radove, čime se osigurava zaposlenost građevinske operative u nešto duljem razdoblju", kažu u HGK.

Tvornica za preradu i proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda KIM Karlovac slavi 50. obljetnicu Ne žele otpadnu ambalažu Industrija se protivi povratnoj naknadi za mlijeko i boce od 0,2 litre

Navode i da rast zaposlenosti i plaća, niske kamatne stope na stambene kredite te državne poticajne mjere za rješavanje stambenog pitanja potiču rast potražnje za stanovima što, uz rast cijena stambenih nekretnina, podupire rast investiranja u stanogradnju. Stoga se u posljednja četiri mjeseca broj izdanih građevinskih dozvola za stanove kontinuirano kreće iznad tisuću stanova mjesečno, rezultirajući u prvom kvartalu ove godine međugodišnjim rastom od 37,1 posto, uz rast korisne površine stanova od 26,1 posto.  

"Simultani rast broja izdanih građevinskih dozvola za zgrade, ostale građevine i stanove, uz istodoban porast vrijednosti predviđenih radova upućuje na izgledan nastavak solidnog rasta građevinske aktivnosti, koji se početkom godine realizira po dvoznamenkastim stopama. U takvim okolnostima ostvarivanje pune dinamike rasta građevinarstva ponajprije ograničava nedostatak potrebnih radnika određenih struka", zaključuju u HGK.

KORUPCIJA U RH
U Otvorenom zaiskrilo između Grmoje i Keruma: Ma kome si ti platio gulaš u životu?
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.