Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U klaonicama i BiH lani završilo 15.000 krava

Kad je o autohtonim pasminama riječ, ohrabruje rast populacije crne slavonske svinje, zagorskog purana i kokoši hrvatice
25. travnja 2013. u 20:55 0 komentara 4 prikaza
mlijeko seljaci krave (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Čak 15.000 krava manje, dok se pravi broj uzgajivača i koliko zapravo imamo ovaca, koza i svinja još uvijek ne zna, samo su neke od činjenica iz godišnjeg izvješća za 2012., koje je jučer predstavila Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA). Prema riječima ravnatelja HPA Zdravka Baraća, pad od 7,2% u govedarstvu dogodio se u drugoj polovici 2012. zbog teške situacije u mliječnom sektoru.

Broj krava u odnosu na godinu prije pao je na 191.300, a time i broj mliječnih farmi sa 17.366 na 14.874. Stoka je, doznajemo, većinom završila u BiH ili u klaonicama. Lani smo pak proizveli mlijeka 626 milijuna kilograma, 24 mil. kg manje nego 2011. Od toga svega 15% proizvođača u RH proizvede 72% ukupne količine, a 30% proizvođača ni 2%. Prosječno po farmi imamo 15 krava, dok je prosječna proizvodnja mlijeka još uvijek daleko ispod EU prosjeka – samo 5779 kilograma. Kada je o autohtonim pasminama riječ, ohrabruje činjenica da se povećava populacija crne slavonske svinje, zagorskog purana te kokoši hrvatice.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner-Kuterovac kazala je kako je Ministarstvo nositelj izrade novih operativnih programa u govedarstvu, ovčarstvu, svinjogojstvu... koji za cilj imaju povećanje konkurentnosti stočarske proizvodnje.

>>Ako se uskoro nešto ne promijeni, RH bi mogla ostati na par grla\'

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.