Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUŠIMO MITOVE

STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva

Stem industrija
Foto: HT
1/3
22.11.2019.
u 15:13

STEM znanja generiraju nova radna mjesta, stručnjaci u ovom području zarađuju itekako više od prosjeka u Hrvatskoj, sve više otvaraju uspješne start-upove u ruralnim dijelovima Hrvatske te ova znanja koriste u brojnim industrijama

Pojam STEM se u našem društvu posljednjih godina, sa sigurnošću možemo reći, udomaćio. Sve se više koristi u obrazovnim krugovima, ali i u neformalnim razgovorima kad su tema prirodne znanosti, znanja i vještine iz tog područja te ponajviše kad je tema bavljenje STEM-om u kontekstu svjetlije budućnosti. Iako se sve više mladih odlučuje na usavršavanje upravo u ovom području te kasniji rad u povezanim industrijama, i dalje se susrećemo s brojnim nedoumicama, ali i predrasudama koje su duboko ukorijenjene u naše društvo.

Nerijetko IT-evce i znanstvenike smatramo čudacima, izvrsnost u bavljenju STEM vještinama radije pripisujemo muškarcima, smatramo kako su ova znanja iskoristiva u velikim korporacijama i velikim gradovima te često smatramo da tehnološki geekovi svoja znanja mogu unovčiti isključivo u IT sektoru. No, neke činjenice i podaci kojima raspolažemo ruše i predrasude, a brojke ne lažu. STEM znanja generiraju nova radna mjesta, stručnjaci u ovom području zarađuju itekako više od prosjeka u Hrvatskoj, sve više otvaraju uspješne start-upove u ruralnim dijelovima Hrvatske, te ova znanja koriste u brojnim industrijama, a utjecaj na rast hrvatskog gospodarstva je neupitan.

ŠTO SE TRAŽI?

Na tržištu rada i dalje vlada iznimna potražnja za IT stručnjacima. Rezultati su pokazali da 10 posto IT stručnjaka ima plaću veću od 12.000 kuna neto. Mala je razlika u prosječnim plaćama za IT profesionalce u IT i non-IT sektorima, što je posebno vidljivo kod najviše traženih programera kojih i dalje nedostaje u svim sektorima. 

Vidljiv je i trend rasta plaća s rastom stupnja obrazovanja. Od specijaliziranih područja najviše su traženi programeri, cyber stručnjaci, project manageri te tehničari. IT stručnjaci posao najčešće pronalaze u privatnim softverskim kompanijama ili kompanijama koje se uvelike oslanjaju na ICT djelatnost no traženi su i u start-up svijetu te fin-tech, automobilskoj, farmaceutskoj te marketinškoj industriji.

START-UP KAO GENERATOR STEM-a i GOSPODARSTVA

Brojke pokazuju da je 2018. godina bila je uspješna za ICT industriju. Nastavljen je rast izvoza, prihoda i dodane vrijednosti, a povećan broj zaposlenih i tvrtki. To je već deseta godina kontinuiranog rasta ICT sektora, industrije koja je čak i u vrijeme gospodarske krize ostvarivala pozitivne rezultate.

Protagonisti dokumentarnog filma na premijeri u kinu Kaptol Boutique Cinema
Foto: HT

HUP-ICT predviđa da do 2025. godine ICT industrija može imati zaposleno čak 55.000 ljudi, odnosno samo 28.000 u računalnom programiranju. Potencijal prihoda cijele ICT industrije iznosi 45 milijardi kuna, od čega bi 12 milijardi ili 23% odlazilo na izvoz, a samo računalno programiranje ima potencijal od 18 milijardi kuna prihoda, od čega 7,2 milijarde (40%) iz izvoza.

KOLIKO ŽENA IMA U STEMU?

U Hrvatskoj je kao i u većini zemalja uvriježeno mišljenje kako su žene tradicionalno sklonije humanističkim i društvenim znanostima zbog čega trenutno nisu u velikom broju zastupljene u STEM industrijama. Zašto nedostaje djevojaka u STEM-u pokušao je otkriti Microsoft koji je diljem Europe proveo istraživanje s djevojkama i mladim ženama u dobi između 11 i 30 godina u 12 europskih zemalja. Rezultati su pokazali da interes učenica prema STEM predmetima počinje opadati u ranim tinejdžerskim godinama.

HRVATSKI TELEKOM POMAŽE MLADIMA

Hrvatski Telekom jedna je od prvih kompanija koja je prepoznala važnost sustavnog i sveobuhvatnog poticanja STEM edukacije u hrvatskim školama. U posljednje četiri godine provođenja donacijskog programa Generacija NOW, u pripremu mladih za poslove budućnosti HT je uložio četiri milijuna kuna. U suradnji s partnerom IRIM-om, STEM znanja su prenesena najnovijim metodama i uz pomoć najnovijih tehnologija na više od dvije tisuće učenika, a program se provodi u više od 300 obrazovnih institucija diljem Hrvatske.

PRVI HRVATSKI DOKUMENTARANI FILM KOJI RUŠI PREDRASUDE O STEM-U

Kroz autentične priče o uspjesima i pogledima na svijet glavnih protagonista dokumentarnog filma „Generacija inspiracija“, istaknute su prilike koje otvaraju najnovije tehnologije, bilo u području pripreme mladih za poslove budućnosti ili osnaživanju njihove uloge za prosperitet cijelog društva.Ovaj inspirativni uradak isprepliće razmišljanja i stavove mladih polaznika donacijskog programa Generacija NOW prikazujući kako STEM vještine u školama pozitivno utječu na razne aspekte njihova života, života njihovih obitelji i zajednica u kojima žive.

„Donoseći najnovija znanja i tehnologije u obrazovne institucije, već godinama uspješno stvaramo jednake prilike za bolje obrazovanje diljem Hrvatske. Ovim dokumentarnim filmom uklanjamo i sve predrasude kako bi svako dijete u Hrvatskoj imalo jednak pristup vrijednostima programa Generacija NOW, a koje su važne za njihov razvoj i uspjeh. Ponosni smo što na ovaj način odgajamo generaciju mladih ljudi koji već danas mijenjaju svijet na bolje, a istovremeno su to i uzori koji inspiriraju čitavo društvo“, izjavila je povodom premijerne projekcije filma Nina Išek Međugorac, direktorica Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma i glavna inicijatorica programa Generacija NOW.

Oni su djevojčice i dječaci iz različitih sredina, različitih osobina i interesa, a zajedničko im je da koriste najnovija znanja i tehnologije, kritički promišljaju o svijetu oko sebe, razvijaju svoju kreativnost i u tome su izrazito uspješni. Također, ruše predrasude vezane uz bavljenje prirodnim znanostima duboko ukorijenjene u našem društvu. Kroz autentične priče o uspjesima i pogledima na svijet glavnih protagonista dokumentarnog filma „Generacija inspiracija“, istaknute su prilike koje otvaraju najnovije tehnologije, bilo u području pripreme mladih za poslove budućnosti ili osnaživanju njihove uloge za prosperitet cijelog društva. Ovaj inspirativni uradak isprepliće razmišljanja i stavove mladih polaznika donacijskog programa Generacija NOW prikazujući kako STEM vještine u školama pozitivno utječu na razne aspekte njihova života.

Cijeli dokumentarni film možete pogledati ovdje:

Sadržaj je nastao u partnerstvu s Hrvatskim Telekomom

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije