Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prve procjene kretanja BDP-a

Španjolska raste 20, Njemačka 9, Hrvatska 18 posto

Turisti preplavili zadarsku rivu
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/2
31.07.2021.
u 15:16

Čak 19,2 posto rastao je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo u drugom tromjesečju, a uz potrošnju rastu i investicije

Podaci o kretanju gospodarstva u drugom kvartalu 2021. godine za prvih jedanaest članica Europske unije pokazuju da je došlo do nastavka oporavka u odnosu na prvo tromjesečje, ali posebno u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je zbog karantene cijela Europska unija pretrpjela oštar pad.

Portugal se na početku godine borio s velikim valom epidemije koji je popustio u drugom tromjesečju te se gospodarska aktivnost ubrzala gotovo 5 posto. Slijede Austrija (+ 4,3%) i Latvija (+ 3,7%), dok su gospodarstva dvaju važnih hrvatskih izvoznih tržišta Italije i Njemačke ubrzala 2,7 posto i 1,5 posto. Međugodišnje stope rasta BDP-a bile su pozitivne za sve zemlje te je ostvarenje u drugom ovogodišnjem tromjesečju bilo nešto iznad 13 posto jače od prošlogodišnjeg. Rekord zasad drži Španjolska s rastom od gotovo 20 posto, slijede Francuska sa skokom BDP-a od gotovo 19 posto te Italija s povećanjem od 17 posto. Te su zemlje lani imale i najveći pad, pa je logično da se snažno oporavljaju. Njemačko je gospodarstvo u odnosu na prošlu godinu poraslo 9 posto, austrijsko 11 posto, a švedsko 10 posto.

28.07.2021., Zadar - Plaza Kolovare puna je kupaca. Photo: Marko Dimic/PIXSELL
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Procjenjuje se da je i hrvatski BDP u drugom tromjesečju porastao oko 18 posto, slično kao i u ostalim mediteranskim ekonomijama, no službena potvrda stići će tek za mjesec dana. Vlada nije korigirala procjene rasta u ovoj godini naviše, no sve češće se čuje kako bi taj rast na godišnjoj razini mogao biti i oko 6 posto. U petak je pak objavljeno da su i četvrti mjesec zaredom nastavljene dvoznamenkaste realne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo te je u lipnju ove godine promet rastao gotovo 11 posto u odnosu na lanjski lipanj. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 10,2%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 7,5%. Drugi je kvartal tako donio povećanje prometa u trgovini na malo od 19,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

– Oporavak trgovine na malo podržan rastućim očekivanjima potrošača, solidnim podacima tijekom turističke sezone i daljnjim umjereno pozitivnim trendovima na tržištu rada očekuje se i u nadolazećim mjesecima, istaknuli su analitičari RBA.

Hrvatski je BDP snažno ovisan o potrošnji kućanstava, kretanju plaća i zaposlenosti, no u zadnje vrijeme jačaju i investicije, ponajviše zahvaljujući investicijskoj aktivnosti opće države koja već treću godinu zaredom ostvaruje iznimno velike stope rasta. Ove bi godine investicije trebale rasti desetak posto, a vladini ekonomisti procjenjuju da bi se iduće godine stopa rasta investicija mogla gotovo udvostručiti na 18 posto. Vjeruje se da će izvoz roba svoju pretkriznu razinu prestići već u ovoj godini.

Sezona zasad ide dobro i širenje delta-varijante virusa nije zaustavilo dolazak turista, no ‘izgledi za turistički sektor u sljedećem razdoblju i dalje su vrlo neizvjesni i ovisit će o epidemiološkoj situaciji, ali i o pouzdanju turista i ekonomskoj situaciji.’

VIDEO: Prvi put od 2019. u Hrvatskoj u jednom danu više od milijun turista!

Ključne riječi

Komentara 3

ZB
Zoki-Bijela
19:25 31.07.2021.

Sta kaze Penelopea na ovo

DU
Deleted user
16:32 31.07.2021.

hrvatske doznake iz inozemstva dosezu oko 20 milijardi kuna..stotine tisuca hrvata radi u njemackoj austriji irskoj...30 000 pomoraca hrvata je na stranim borodovima...itd.. ..svaki rast u odnosu na malu osnovu je mizerija... drzavne investicije su pogodovanje strancima..nismo u stanju jer nema tko raditi ni obicni most betonski izgraditi ...hrvatska je u ogromnim problemima ...renta rentijeri ujedno i neplatise poreza idu dalje..itd

3A
3.account
21:46 01.08.2021.

objavite brojke, kad si mizeran na dnu nije problem narast , iako mislim da je HR sa ovom lopov.garniturom i to tesko !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije