Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TDR

Sivo tržište doseglo 20% prodaje cigareta na hrvatskom tržištu

tomaskovic
Arhiva Vl-aDavor T
16.12.2010.
u 14:23

Na hrvatskom tržištu udjel TDR-a u protekloj godini pao je 3 posto, što je i posljedica smanjenja ukupnog tržišta na kojemu je prodaja pala 8 posto. Na boisanskohercegovačkom tržištu u lanjskoj godini zabilježenje pak rast od 9 posto.

Sivo tržište duhanskim proizvodima doseglo je već 15 do 20 posto ukupne potrošnje u Hrvatskoj. Samo je u kriznoj 2010. poraslo 10-ak posto, što znači da od ukupne prodaje cigareta u Hrvatskoj, koja vrijedi između šest i sedam milijardi kuna, u “sivoj” zoni završi više od milijarde, kazao je Davor Tomašković, čelnik TDR-a, na današnjem predstavljaju izvješća o održivom razvoju kompanije “Rast je u našoj prirodi”.

Tomašković kaže da porezni tereti cijene cigareta u Hrvatskoj tjeraju znatno iznad onih u okruženju, što utječe na porast ilegalne potrošnje, pad prodaje na domaćem tržištu te kupnju jeftinijih brendova. U nas je, podsjeća, čak 70 posto cijene cigareta porez, tako da će, bude li novih nameta u 2011., one neminovno opet poskupljivati, premda je kod zadnjih povećanja poreza, podsjeća, dio tereta poskupljenja TDR preuzeo na sebe ne poskupljujući po jedan najprodavaniji brend u svakoj cjenovnoj kategoriji.

Uspoređujući se sa Srbijom, gdje TDR drži stabilan tržišni udio od 9 posto, na tamošnjem tržištu, doznajemo, skokovi poreza nisu ni nagli ni veliki, a ni nepredvidivi, tako da je stabilno po količinama. No, zato je na tečajnim razlikama izgubljeno 10-ak posto vrijednosti, što, napominje Tomašković, nije samo ozbiljan problem za hrvatsku duhansku industriju nego za sve kompanije koje izvoze na srpsko tržište.

U svakom slučaju, tržišni su udjeli TDR-a i dalje prilično čvrsti. Iako je na hrvatskom tržištu udjel kompanije u protekloj godini pao 3 posto, što je i posljedica smanjenja ukupnog tržišta na kojemu je prodaja pala 8 posto, još je na zavidnih 77 posto, dok je na bosanskohercegovačkom tržištu u 2010. zabilježen rast od 9 posto u odnosu na godinu ranije, na 38 posto.

Komentara 14

OB
-obrisani-
16:20 16.12.2010.

A i zabrana pušenja, nije samo crno tržište

OB
-obrisani-
14:50 16.12.2010.

Di mogu nabaviti kilu čistog duhana.

OB
-obrisani-
17:36 16.12.2010.

rađe ću dati svercerima i 18 kn za kutiju ronhila(sada dajem 12 kn)nego lopovima na vlasti 18 kn.....bando lopovska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije