Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komasacija - rješenje za selo?

'Samo jedan posto domaće hrane više donijelo bi nam 20 milijuna eura'

Miljenko Ernoić
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
18.01.2016.
u 08:12

Komasacija neće donijeti rezultate bez promjene Zakona o nasljeđivanju

Komasacija neće donijeti rezultate ako se ne promijene dva zakona. Prvi je onaj o nasljeđivanju, kojim bi se spriječilo daljnje cijepanje zemljišta na više vlasnika, a drugi je o dvostrukom oporezivanju zemljišta – tvrdi dr. sc. Miljenko Ernoić iz Razvojne agencije Sjever – DAN iz Varaždina, koji godinama upozorava na važnost okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Svaka agrarna reforma mora se, smatra, temeljiti upravo na zemljištu. A stanje na terenu nije nimalo dobro. Hrvatska je izbrazdana s 90.000 hektara poljoprivrednih površina manjih od jednog hektara, a tako male nisu samo privatne parcele. I država ima oko 736.000 hektara svog zemljišta podijeljenog na čak 600.000 katastarskih čestica.

Pilot-projekt

Ministarstvo poljoprivrede prije nekoliko mjeseci najavilo je pilot-projekt komasacije na 7500 hektara u općinama Udbina, Cerovlje, Vratišinec, Zdenci i Gundinci, u nekoliko županija, kako bi se, uz ostalo, potvrdila opravdanost spajanja malih parcela u veće, za što je u ovoj godini predviđeno oko 12 milijuna kuna.

– Naš je problem što za istu stvar nekoliko puta radimo pilot-projekte! Pa u Hrvatskoj je prije desetak godina proveden pilot-projekt u koji je uloženo 25 milijuna kuna, od čega je 15 milijuna darovala švedska vlada. Tada je na četiri lokacije već dokazana opravdanost komasacije, no puno je toga propušteno učiniti. Nikad, na primjer, nisu osnovani zemljišni uredi – ističe dr. sc. Ernoić. Osnovana je, dodaje, Agencija za poljoprivredno zemljište, no takva kakva jest, bolje da i nije.

Rascjepkanost dobro ilustrira Varaždinska županija u kojoj 7817 poljoprivrednih gospodarstava raspolaže s 30.213 hektara zemljišta. Jedno gospodarstvo u prosjeku, dakle, obrađuje samo 3,87 hektara, a za kakvu takvu isplativost trebalo bi najmanje 5,6 hektara. No, nije samo rascjepkanost problem, upozoravaju stručnjaci. Potrebno je uvesti i navodnjavanje te poticati proizvođače na udruživanje (zadruge) i zajednički nastup na tržištu, pogotovo s prepoznatljivim robnim markama. Nužna je i bolja potpora banaka preko kreditiranja. Time bi se privukli i mladi jer sela su sve starija. Dr. sc. Ernoić iznosi i zanimljivu računicu.

Domaće umjesto uvoznog

Ako se dnevno u Hrvatskoj pojede hrane u vrijednosti 2,8 eura po stanovniku, to je godišnje 4,38 milijardi eura. Zna se da Hrvatska uvozi hrane za oko dvije milijarde.

– Promjena od samo jedan posto značila bi ulaganje od 20 milijuna eura u lokalnu ekonomiju. Realno, možemo i više od 50 posto od uvezene hrane bez problema namiriti iz vlastite proizvodnje, što je već milijarda eura koji se mogu reinvestirati u domaće gospodarstvo – ističe Ernoić.

>>Agrar je bez sustava, a poljoprivrednici opstaju čudom

>>Bez sela nemamo budućnost

Komentara 2

KO
kodamesepita
08:39 18.01.2016.

kako u njemačkoj živim ja vama na vašoj hrani svaki dan zavidim ... živim u velikom gradu i ako želim otići negdje do seoskog trgovca vozim 1 sat ... meso je kod vas manje vodeno , ima svoj okus ...... ovdje je svejedno Šta čovjek jede ...teletina , puretina ...sve ima isti okus ... još gore suhomesnati proizvodi ili sir .... voće i povrće ... ovdje je puno toga letećeg ... čuvajte to što imate ...

HR
HrAu
11:36 18.01.2016.

Jedamput kada se ukrupnjavanje zavrsi tada ce tisucu dvije ljudi obradjivati 90% zemljista. U Australiji je oko 400 hektara minimum da bi farma koja uzgaja zitarice bila rentabilna. Osobno poznajem ljude koji rade 400 hektara sami. Jedna osoba a uz to i studira na fakultetu. Peta je generacija na toj istoj zemlji. Kada se uzme da je zemlja u Hrvatskoj bolje kvalitete u nekim medjunarodnim mjerilima mozemo zakljuciti da bi 200 do 250 hektara mogao biti minimum. Svi koji imaju manje parcele ce se morati okrenuti proizvodnji koja ima veci udio ljudskog rada u proizvodnj, a to nisu zitarice prema tome preradivacka industrija mora biti dio cijele strategije. Profesor sa svojih 5 hektara minimumom je jako optimistican. Hrvatski ratari se moraju osvjestiti da samo nanjem i prilagodbom trzistu mogu opstati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije