Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POREZNA OBJAVILA

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini veća 30 posto

Hrvoje Jelavic/PIXSELL
03.05.2021.
u 15:25

U razdoblju od 26. travnja do 2. svibnja 2021. godine u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 3,1 milijardu kuna

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan vrijednost računa povećana je za 30 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, dok je za 9 posto bila manja u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 26. travnja do 2. svibnja 2021. godine u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 3,1 milijardu kuna, što je za oko 726 milijuna kuna ili 30 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kada su na snazi bile značajno strože mjere protiv širenja koronavirusa u odnosu na one u tjednu iza.

Istovremeno, izdano je 36,8 milijuna računa, 61 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine. Pritom je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa povećan za 42 posto, na 23,9 milijuna, a vrijednost im je porasla za 17 posto, na 2,3 milijarde kuna.

Još snažniji rast zabilježen je u ugostiteljstvu i turizmu, pri čemu je broj fiskaliziranih računa na godišnjoj razini porastao za 571 posto, a njihova vrijednost za 450 posto. Tako je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u razdoblju od 26. travnja do 2. svibnja ove godine izdano 3,6 milijuna računa, a njihova je vrijednost iznosila 195,8 milijuna kuna.

Naime, stroge epidemiološke mjere, koje su između ostalog uključivale i zatvaranje ugostiteljskih objekata, trgovačkih centara te uslužnih obrta, poput frizera i kozmetičara, lani su stupile na snagu 19. ožujka, dok je 27. travnja lani počela prva od tri tjedne faze popuštanja tih mjera.

U toj početnoj fazi omogućen je rad svim djelatnostima trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara. Također, od tada su ponovno pokrenute gradske i prigradske i brzobrodske linije, a otvorene su i knjižnice, muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare, dok su uslužni obrti i ugostiteljski objekti još ostali zatvoreni te za otvaranje čekali drugu i treću fazu, koje su nastupile u prvom i drugom tjednu svibnja.

S druge strane, uslijed popuštanja epidemioloških mjera, ugostitelji su od 1. ožujka ove godine dobili mogućnost otvaranja terasa svojih kafića i restorana, a na kojima u tri mjeseca koja su prethodila prvom danu ožujka nisu smjeli posluživati svoje goste. Stoga je u objavi Porezne uprave dana i usporedba proteklog tjedna ove godine s istim razdobljem 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je od izdano 15 posto manje računa, dok im je vrijednost manja za 9 posto.

U odnosu na razdoblje od 26. travnja do 2. svibnja 2019., u prošlome tjednu je u trgovini zabilježen pad broja računa za 4 posto, a njihove vrijednosti za 2 posto, dok je u ugostiteljstvu i turizmu broj računa pao za 51 posto, a njihov iznos za 57 posto, odnosno za oko 256 milijuna kuna. Na tjednoj razini broj računa manji za pet posto, a vrijednost za tri posto.

U tjednu od 26. travnja do 2. svibnja ove godine u odnosu na prethodni tjedan, to jest razdoblje od 19. do 25. travnja 2021. godine, broj računa pao je za 5 posto, a njihova vrijednost za tri posto.

Kako je pokazalo izvješće Porezne uprave, u prošlom tjednu u segmentu trgovine zabilježeno je smanjenje broja računa za 5 posto, a njihovog iznosa za 4 posto, dok je u ugostiteljstvu i turizmu broj izdanih računa na tjednoj razini pao za 2 posto, a njihova vrijednost porasla za 12 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije