Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vinkovački hns

Predstavili projekt učinkovitijeg raspolaganja energijom

solarne ploče, Osijek (1)
Davor Javorović/PIXSELL
03.04.2013.
u 14:18

Tomislav Stepić iz stručnog tima za gospodarstvo HNS-a je govorio o uporabi manje količine energije za obavljanje istog posla pa je uštede pojasnio na primjeru javne rasvjete.

- Želimo na potrebu učinkovitijeg raspolaganja energijom jer Hrvatska uvozi preko 50 posto svih vrsta energenata od čega nafte 80 posto. Želimo ukazati kako se u nas energija doslovno baca kroz prozor i kako očuvati prirodu naraštajima iza nas - rekao je Ivo Bikić, povjerenik vinkovačkog HNS-a na tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljen projekt učinkovitijeg raspolaganja energijom u gradu jer je to pitanje, zapravo pitanje kako se raspolaže javnim novcem.

Tomislav Stepić iz stručnog tima za gospodarstvo HNS-a je govorio o uporabi manje količine energije za obavljanje istog posla pa je uštede pojasnio na primjeru javne rasvjete.

- Ne govorimo o uštedi energije nego o smanjenju potreba za energijom kroz korištenje obnovljivih izvora energije, učinkovitim raspolaganjem otpadom. Kod javne rasprave moramo stvoriti bazu podataka gdje se najviše troši energije, kakva se rasvjetna tijela koriste, koliko ih je i slično te temeljem tih podataka smanjiti potrošnju električne energije za 20 posto ekološki prihvatljivim tijelima. Prelazak na solarni kolektorski sustav za zagrijavanje vode koje koriste škole, vrtići, bolnice, sportski objekti, bazeni moguće su velike uštede. Moguća je proizvodnja električne energije umreženim sustavom fotoponskim panelima postavljenim na javne objekte u gradu, a struja bi se prodavala HEP-u o financirale druge potrebe. U našem projektu je predviđena gradnja energane za električnu i toplinsku energiju iz biomase lociranu kod drvoprerađivača "Spačva" gdje bi se donosila sječka i drvni otpad, a strujom i toplinskom energijom bi snabdijevala naselja Borinci i Lapovci - kaže Stepić i pojašnjava proračun kolika je ušteda ovakvog načina u odnosu na sadašnje. 

>> HNS podsjeća na uređenje kanala u Vinkovcima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije