Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Povećana stopa nezaposlenosti u EU, u Hrvatskoj skoro 150 tisuća nezaposlenih

Ukupno je u Uniji u travnju bez posla bilo 14,1 milijun građana, od čega njih 12 milijuna u eurozoni
03. lipnja 2020. u 16:24 3 komentara 368 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni u travnju je blago povećana u odnosu na mjesec ranije, a u Hrvatskoj je zabilježila izrazitiji rast, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

Ministrica Aschbacher i ministrica Schramböck 'GORUĆI' PROBLEMI U Austriji 517.000 nezaposlenih, najviše mladih i stranaca, 2.000 eura za prijem učenika na naukovanje

Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO), iznosila je u travnju 6,6 posto, što je za 0,2 postotna boda više u usporedbi s revidiranim podatkom za ožujak. Jednak rast ostvaren je u eurozoni, gdje je dosegnula 7,3 posto.

U prošlogodišnjem travnju stopa je iznosila 6,8 posto u EU, te 7,6 posto u eurozoni.

Ukupno je u Uniji u travnju bez posla bilo 14,1 milijun građana, od čega njih 12 milijuna u eurozoni, navodi se u izvješću.

Time je broj nezaposlenih u EU porastao za 397 tisuća u odnosu na ožujak, a u eurozoni za 211 tisuća.

Eurostat podsjeća da su u travnju drugi mjesec na snazi bile mjere karantene koje su brojne zemlje EU-a počele uvoditi u ožujku.

Josip Aladrović OČUVANJE RADNIH MJESTA Ministar Aladrović objasnio kako će izgledati skraćeni radni tjedan

U Hrvatskoj je prema Euroststovim podacima sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u travnju iznosila 8,1 posto, što je za 1,3 postotna boda više u odnosu na ožujak. U travnju 2019. stopa nezaposlenosti iznosila je 6,8 posto, pokazuje izvješće.

Bez posla je u Hrvatskoj u travnju prema podacima Eurostata bilo 149 tisuća građana, što je za 27 tisuća više nego u ožujku.

Podaci za Grčku, Estoniju i Mađarsku nisu bili dostupni.

Među zemljama EU-a, čijim je podacima raspolagao Eurostat, najnižu je stopu nezaposlenosti u travnju imala Češka, od 2,1 posto. Slijede Poljska s 2,9 posto, Nizozemska s 3,4 posto i Njemačka s 3,5 posto.

Najvišu je stopu nezaposlenosti prema raspoloživim podacima Eurostata u travnju imala Španjolska, od 14,8 posto. Slijede Latvija i Cipar, s devet i 8,9 posto.

Koronavirus u SAD-u KORONAKRIZA Ekonomski krah SAD-a: Novih gotovo 2,5 milijuna nezaposlenih

Rast nezaposlenost mladih u EU i eurozoni

Stopa nezaposlenosti mladih u EU u travnju je uvećana za 0,8 postotnih bodova, na 15,4 posto, a u eurozoni za 0,7 postotnih bodova, na 15,8 posto.

U istom mjesecu lani iznosila je 15,2 posto u EU a 15,8 posto u eurozoni.

U travnju je bez posla u EU bilo ukupno 2,776 milijuna građana u dobi do 25 godina, od čega 2,239 milijuna u eurozoni. U odnosu na ožujak njihov je broj porastao za 159 tisuća u EU te za 89 tisuća u eurozoni.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke. U prvom tromjesečju 2020. godine stopa nezaposlenosti mladih iznosila je 16,2 posto, uz nezaposlene 24 tisuće građana u dobi do 25 godina.

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • than:

  Ne znam koliko brojka ima smisla kada mi imamo fiktivnu zaposlenost. Odnosno, država daje novce (dok javni dug putuje u nebo) da se ljudi ne vode kao nezaposlenih. Na primjeru SAD-a se može vidjeti kakva katastrofa nastaje zatvaranjem zbog koronavirusa.

 • Avatar cenzurapredizbore
  cenzurapredizbore:

  Kod nas je do sada bilo jako puno sezonskog zapošljavanja. Ovaj put će to izostati nažalost.

 • Avatar cenzurapredizbore
  cenzurapredizbore:

  Kod nas je do sada bilo jako puno sezonskog zapošljavanja. Ovaj put će to izostati nažalost.