Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Povećana stopa nezaposlenosti u EU, u Hrvatskoj skoro 150 tisuća nezaposlenih

Ukupno je u Uniji u travnju bez posla bilo 14,1 milijun građana, od čega njih 12 milijuna u eurozoni
03. lipnja 2020. u 16:24 3 komentara 383 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni u travnju je blago povećana u odnosu na mjesec ranije, a u Hrvatskoj je zabilježila izrazitiji rast, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

Ministrica Aschbacher i ministrica Schramböck 'GORUĆI' PROBLEMI U Austriji 517.000 nezaposlenih, najviše mladih i stranaca, 2.000 eura za prijem učenika na naukovanje

Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO), iznosila je u travnju 6,6 posto, što je za 0,2 postotna boda više u usporedbi s revidiranim podatkom za ožujak. Jednak rast ostvaren je u eurozoni, gdje je dosegnula 7,3 posto.

U prošlogodišnjem travnju stopa je iznosila 6,8 posto u EU, te 7,6 posto u eurozoni.

Ukupno je u Uniji u travnju bez posla bilo 14,1 milijun građana, od čega njih 12 milijuna u eurozoni, navodi se u izvješću.

Time je broj nezaposlenih u EU porastao za 397 tisuća u odnosu na ožujak, a u eurozoni za 211 tisuća.

Eurostat podsjeća da su u travnju drugi mjesec na snazi bile mjere karantene koje su brojne zemlje EU-a počele uvoditi u ožujku.

Josip Aladrović OČUVANJE RADNIH MJESTA Ministar Aladrović objasnio kako će izgledati skraćeni radni tjedan

U Hrvatskoj je prema Euroststovim podacima sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u travnju iznosila 8,1 posto, što je za 1,3 postotna boda više u odnosu na ožujak. U travnju 2019. stopa nezaposlenosti iznosila je 6,8 posto, pokazuje izvješće.

Bez posla je u Hrvatskoj u travnju prema podacima Eurostata bilo 149 tisuća građana, što je za 27 tisuća više nego u ožujku.

Podaci za Grčku, Estoniju i Mađarsku nisu bili dostupni.

Među zemljama EU-a, čijim je podacima raspolagao Eurostat, najnižu je stopu nezaposlenosti u travnju imala Češka, od 2,1 posto. Slijede Poljska s 2,9 posto, Nizozemska s 3,4 posto i Njemačka s 3,5 posto.

Najvišu je stopu nezaposlenosti prema raspoloživim podacima Eurostata u travnju imala Španjolska, od 14,8 posto. Slijede Latvija i Cipar, s devet i 8,9 posto.

Koronavirus u SAD-u KORONAKRIZA Ekonomski krah SAD-a: Novih gotovo 2,5 milijuna nezaposlenih

Rast nezaposlenost mladih u EU i eurozoni

Stopa nezaposlenosti mladih u EU u travnju je uvećana za 0,8 postotnih bodova, na 15,4 posto, a u eurozoni za 0,7 postotnih bodova, na 15,8 posto.

U istom mjesecu lani iznosila je 15,2 posto u EU a 15,8 posto u eurozoni.

U travnju je bez posla u EU bilo ukupno 2,776 milijuna građana u dobi do 25 godina, od čega 2,239 milijuna u eurozoni. U odnosu na ožujak njihov je broj porastao za 159 tisuća u EU te za 89 tisuća u eurozoni.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke. U prvom tromjesečju 2020. godine stopa nezaposlenosti mladih iznosila je 16,2 posto, uz nezaposlene 24 tisuće građana u dobi do 25 godina.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • than:

  Ne znam koliko brojka ima smisla kada mi imamo fiktivnu zaposlenost. Odnosno, država daje novce (dok javni dug putuje u nebo) da se ljudi ne vode kao nezaposlenih. Na primjeru SAD-a se može vidjeti kakva katastrofa nastaje zatvaranjem zbog koronavirusa.

 • Avatar cenzurapredizbore
  cenzurapredizbore:

  Kod nas je do sada bilo jako puno sezonskog zapošljavanja. Ovaj put će to izostati nažalost.

 • Avatar cenzurapredizbore
  cenzurapredizbore:

  Kod nas je do sada bilo jako puno sezonskog zapošljavanja. Ovaj put će to izostati nažalost.