Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrivamo

Od bušenja se odustalo zbog niske cijene nafte, a ne zbog izbora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.09.2015.
u 13:45

Otkrivano zašto je zapravo propao Vladin projekt istraživanja nafte i plina

“Nema odustajanje od bušenja nafte u Jadranu ništa s izborima, nego s globalnim gospodarstvom”, objavio je na svom profilu na Facebooku poduzetnik Nenad Bakić. Na takvo što upozoravao je i prije deset mjeseci kada je cijena nafte počela padati, takvo stajalište dijelila je i struka, a potvrdilo se istinitim nakon što je ljetos od istraživanja nafte odustao konzorcij Marathon Oil - OMV.

Iako su tada iz tog konzorcija izjavili da je razlog odustajanja neriješeno granično pitanje s Crnom Gorom, jasno je bilo da to nije pravi razlog, jer su za taj problem znali i kad su krenuli u natječaj, a da je pravi razlog veliki pad cijene nafte. A istraživanje nafte, kad je njezina cijena po barelu oko 40 dolara, nije isplativo.

Ne žele neuspjeh

– Naši političari jednostavno su mogli objasniti da u ovim okolnostima kompanije ne žele istraživati, a ne da su razlog skori izbori – kaže poduzetnik i bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić.

Iako je službeno odustajanje obrazloženo izborima, iz nekih izvora bliskih Vladi čulo se da nisu htjeli da im se neobavljeni posao pripiše kao neuspjeh koji su odradili brzinski uoči izbora te dodali da su se s time složili i koncesionari. Koncesionari se jesu složili, ali samo zbog toga što je cijena nafte niska i što nisu zainteresirani za daljnje istraživanje u Jadranu. Jer sve te važne svjetske kompanije izvještavaju na burzama da smanjuju ulaganja u energetske projekte koji su rizični, a onda je lako zaključiti da su se odrekli istraživanja u Jadranu, gdje tog rizika ima jer nije poznato ima li nafte ili ne.

– Odustajanja ne bi trebalo ni biti da se nije išlo u natječaj, odnosno da se priprema natječaja dogovarala sa strukom. A već pri samoj pripremi cijena nafte bila je na granici isplativosti istraživanja od oko 90 dolara po barelu i davala naznake pada. Pa u takvim okolnostima struka sigurno ne bi preporučila raspisivanje natječaja! – kaže konzultant Davor Štern.

Potražnja slabi

I akademik Mirko Zelić potvrđuje da je struka trebala biti uključena i zato što bi se tada i drukčije rasporedio neto prihod u ugovoru, prema kojem je Vlada utvrdila da u prvoj fazi ulagaču ide visokih 90 posto, a nakon otplate troškova 60 posto, što nije praksa. Sada je cijena barela na oko 45 dolara, a nema izgleda da se poveća, jer proizvodnja je i dalje velika, a potražnja slabi, pa se, prema nekim procjenama, na dan proizvede i oko milijun barela nafte više od potreba.

U siječnju je Vlada izdala dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na deset istražnih polja u Jadranu, a dobilo ih je pet kompanija.

U srpnju je od istraživanja odustao američko-austrijski konzorcij, a ostali su Eni, Medoilgas i Ina. Novi natječaj trebao je, prema najavama ovog ljeta, biti raspisan krajem ovoga mjeseca, a na kraju se od svega odustalo

>> Istraživanje Jadrana - Tri scenarija

Komentara 6

Avatar niko_svetinja
niko_svetinja
13:56 28.09.2015.

Sta da se kaze, svaki dan nas lazu i to tako prozirnim lazima da ne povjerujes

BU
Bulaba
14:05 28.09.2015.

Sad treba Milanovića, Grčića, Jovanovića, Đujića, Ostojića, Lalovca, Opačićku, Borzan-Ćupurdiju i sve ostale Srbe iz vlade i SDP-a nategnuti za lažljive uši, okrenuti ih naopačke i tresti ih dok im iz džepova ne ispadne svaka kuna koju su besmisleno potrošili na ovaj i sve ostale propale projekte.

Avatar Marceluswallace
Marceluswallace
14:10 28.09.2015.

Buahahahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije