Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
s EUforije

Ministar Maras: Nisam zadovoljan radom HBOR-a jer koči izvoznike

gordan maras (1)
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
26.09.2012.
u 20:46

U Hrvatsku će doći investicijski fondovi iz Europske unije, kojima će se izmjenom zakona otvoriti mogućnost poslovanja u Hrvatskoj, objasnio je pomoćnik ministra financija Maroje Lang

Financijski sektor očekuje niz zakona, među kojima su najzanimljiviji Zakon o faktoringu i izmjena Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom, koji će dodatno regulirati tržište ili ga uskladiti s europskim direktivama, a Hrvatska banka za obnovu i razvitak ponovno će se dokapitalizirati iduće godine, čulo se na konferenciji EUforija koja se u ovom izdanju bavila financijskim uslugama.

Alternativni fondovi

U Hrvatsku će doći investicijski fondovi iz Europske unije, kojima će se izmjenom zakona otvoriti mogućnost poslovanja u Hrvatskoj, objasnio je pomoćnik ministra financija Maroje Lang. Riječ je o važnoj novosti jer bi ulazak stranoga kapitala mogao osnažiti domaću burzu, ali je to i prijetnja za domaću osiromašenu industriju jer bi se i oni rijetki ulagači iz Hrvatske koji vjeruju u dionice mogli odlučiti plasirati svoj novac u strane kompanije. Podsjetimo, jedan je od najvećih problema domaćih tvrtki potkapitaliziranost. Nije to jedina novost koja očekuje tržište kapitala. Zakonodavstvo će se uskladiti i s direktivom EU, tako da će normirati područje “alternativnih fondova”, odnosno venture capital, vulture (lešinarski) te nekretninski fondovi.

Poduzetnički inkubator

Sprema se i zakon o faktoringu. To je djelatnost prodaje i otkupa duga, kolokvijalno rečeno, a u Hrvatskoj jedino to područje nije regulirano posebnim zakonom. Na tržištu ima 15 društava za faktoring koji su u šest mjeseci godine zaradili 30 milijuna kuna i ostvarili volumen transakcija oko 7 milijardi kuna. Iako posao cvjeta, zakon neće značiti oštru regulaciju, jer kako je objasnio Lang, za time nema potrebe s obzirom na to da rizik poslovanja potpuno preuzimaju vlasnici društava. S direktivama EU morat će se uskladiti i Zakon o osiguranju u kojem će se naglasak morati staviti na upravljanje pasivom. A ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio je izmjene u radu HBOR-a te novu dokapitalizaciju izvozne banke u 2013.

– Nisam zadovoljan potporom izvoznicima. Želim da HBOR bude proaktivniji, da poslovi ne propadaju zbog jamstva za izvoz – kritizirao je Maras rad razvojne banke i istaknuo da će inzistirati da se HBOR ubrza i konačno otvori davno ugovorenu kreditnu liniju za podjelu rizika s poslovnim bankama. Konferenciju je Maras iskoristio za prezentaciju Zakona o investicijama, koji je omogućio potporu čak i za ulaganje od 50 tisuća eura i zapošljavanje troje ljudi. A da smo zemlja koja potiče razvoj tehnologija, dokazao je Maras najavom da će od Zagrebačkog velesajma napraviti najveći poduzetnički inkubator u zemlji specijaliziran za start-up kompanije u sektoru novih tehnologija. Ministar je vrlo optimističan u rast BDP-a jer je njegov sektor rastao za 1,3 posto u 2012., a za iduću godinu najavljuje rast od 3 posto. Prozvao je analitičara Hypo banke zbog najave pada kazavši da je željan medijske pažnje.

>>HBOR i EIB potpisali ugovor o zajmu, poduzetnicima 100 mil. €

Komentara 43

IC
ico1
22:23 26.09.2012.

Radni staž znam ja dobro o čemu pričam nemogu ni bit bauštelci al tosu svi 90% neradnici i tatini sinovi ..

PN
pnik
22:26 26.09.2012.

ma pazi, cijene nekih usluga nisu otišle gore od 2007. godine - kolika je cijena energenata bila 2007., a kolika je danas? HDZovo kupovanje mira dolazi na naplatu, trebalo se postupno dizati tih 40%, a ne kroz šok - ali trebalo se nekako kupiti socijalni mir, zar ne? i koje medije ovi kontroliraju? skoro svi ih lupaju kao što su lupali prošlu vladu na čelu s HDZom, samo malo manje jer imaju manje materijala.

IC
ico1
22:22 26.09.2012.

Ova vlada ima sve u svojim rukama medije novinare sve živo kad nešto ode 40% novinari samo što ne otvaraju šampanjac i feštaju to sa osmijehom.. Novinari uvlačese večina u g ovoj vladi toje tužno i žalosno al istinito..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije