Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Forbes

Meksikanac Carlos Slim "skinuo" Gatesa s vrha ljestvice bogataša

Carlos Slim
Arhiva VL
11.03.2010.
u 07:14

Meksički telekomunikacijski tajkun Carlos Slim najbogatiji je čovjek na svijetu, objavio je magazin Forbes, i konačno s te pozicije svrgnuo osnivača Microsofta Billa Gatesa, koji Forbesovm listom milijardera vlada još od 1994. godine.

Meksički telekomunikacijski tajkun Carlos Slim najbogatiji je čovjek na svijetu prema ljestvici magazina Forbes i konačno je s te pozicije svrgnuo osnivača Microsofta Billa Gatesa, koji Forbesovm listom milijardera vlada još od 1994. godine. Slimovo bogatstvo poraslo je lani za 18,5 milijardi dolara i sada iznosi 53,5 milijardi dolara. Bill Gates na drugom je mjestu s 53 milijarde dolara vrijednosti, dok je investitor Warren Buffett na trećem mjestu s 43 milijarde dolara, prenosi BBC.

U 2009. godini 332 imena ispalo je s popisa s obzirom na to da nisu očito dobro podnijeli krizu, no ukupan broj svjetskih milijardera porastao je sa 793 na 1011. Najveći prošlogodišnji dobitnik jest Brazilac, rudarski tajun Eike Batista, koji je dospio među prvih deset i zauzeo sedmu poziciju.

Francuz Bernard Arnault, vlasnik najveće svjetske tvrtke luksuznom robom, s 27,5 milijardi dolara vratio se među desetoricu najbogatijih povećavši svoje bogatstvo 11 milijardi na ukupnu vrijednost od 27,5 milijardi dolara. Time su izgurali vlasnika Ikee Ingvara Kamprada i vlasnika Aldija iz prvih deset najbogatijih.

S obzirom na povećanje prosječnog bogatstva Forbseovih bogataša, koji prosječno vrijede 3,5 milijardi, kriza se povlači jer su u 2009. godini uspjeli u prosjeku svojim računima dodati 500 milijuna dolara vrijednosti . Čak 97 njih debitira na ljestvici najbogatijih, dok ih se 167 vratilo na ljestvicu. Među njima je i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg s 4 milijarde dolara vrijednosti, koji je ponovno najmlađi milijarder.

Tko je Carlos Slim?

Carlos Slim Helu (70) udovac je sa šestero djece. Njegovo obiteljsko carstvo kontrolira 200 kompanija, 90 posto njih odnosi se na telekom sektor, a posjeduje i financijsku grupu Inbursa te Grupo Carso, industrijski konglomerat.

Ne zanimaju ga privatni avioni, sjajni uredi, a većinu toga, piše BBC, stijecao je u 90-ima, noseći plastični sat. Usto, nema ni prijenosno računalo, ne želi ga koristiti i tvrdi da je on "papirnati čovjek". Slim je relativno nepoznat izvan Latinske Amerike. Kako bi očuvao bogatstvo unutar obitelji, na čelnim mjestima u kompanijama njegovi su sinovi i zetovi. Najznačajnija tvrtka u njegovu vlasništvu je America Movil, najveća latinskoamerička mobilna kompanija koja djeluje u 11 zemalja i ima 150 milijuna korisnika. Njegova tvrtka Ideal, pak, gradi shopping centre, škole i bolnice u Mexico Cityju.

Diplomirani inženjer i veliki ljubitelj basebala, većinu svoga bogatsva stvorio je vrlo rano investirajući u dionice. S 26 godina vrijedio je 40 milijuna američkih dolara, a tijekom krize u Latinskoj Americi ranih 80-ih stvorio je reputaciju čovjeka koji stvara novac i u recesiji. Kupovao je posrnule tvrtke, restrukturirao ih te s njima zarađivao milijune. Poput Buffetta, Slim je riskirao na tržištima kapitala i isplatilo mu se. Naime, kupio je dionice Applea još dok su stajale tek 17 dolara i pogodio.

Sin libanonskog imigranta, Slim je poznat po svojoj filantropiji, no ne na način Billa Gatesa. Nedavno se povezao s bivšim američkim predsjednikom Clintonom i pokrenuo kampanju protiv siromaštva u Latinskoj Americi te dao u tri fonda ukupno 6 milijardi dolara. No u Meksiku mnogi smatraju da nije donirao dovoljno novca. Slim je, pak, ustvrdio da nije baš siguran je li filantropija pravi način pomaganja ljudima.

- Bill Gates mora još učiti kako se boriti protiv siromaštva, vjerujem da se siromaštvo ne rješava donacijama niti javnom potrošnjom, protiv siromaštva se bori obrazovanjem, radnim mjestima i zdravstvenom zaštitom, smatra Slim.

Posljednjih godina meksički tajkun proširio se te investirao i u New York Times te u Citigroup, dok je u Velikoj Britaniji uložio u kompaniju koja stoji iza medija Independenta.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
14:21 11.03.2010.

mutan tip,..droga i \"pandemija\" su mu dali lipe $oldi.....

IZ
izgnanik
12:19 11.03.2010.

koliko tu ima opranog novca iz meksičkih narko kartela sam bog zna koliko .ovaj sve stekao legalno ma koga lažu ????

OB
-obrisani-
12:48 11.03.2010.

Sad mi je važnije znati tko je i zašto zaposlio brata Dijane Čuljak u INU, nego kaj je Meksikanac Carlos skinuo gače Gatesu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije