Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Maras: Novi predmet u srednjim školama bit će poduzetništvo

Incijativa je to ministara Gordana Marasa i Željka Jovanovića koji su sigurni da će se poduzetništvo slušati u školama do kraja mandata ove vlade.
24. siječnja 2013. u 16:29 4 komentara 7 prikaza
Maras, panel (1)
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Novi predmet u srednjim školama bit će poduzetništvo, a kurikulum bi trebao biti predstvaljen već ove godine. Incijativa je to ministra Gordana Marasa i Željka Jovanovića koji su sigurni da će se poduzetništvo slušati u školama do kraja mandata ove vlade. Kuriozitet je da bi predmet trebali predavati umirovljeni poduzetnici.

- Ta vrsta altruzima bit će prihvatljiva za poduzetnike- kazao je Maras na panelu o investicijama održanom na zagrebačkom veleučilištu VERN. Naime, Hrvatska ima ambiciju postati centar za učenje o poduzetništvu u Europskoj uniji. Za to će se i raditi edukacijski centar na zagrebačkom velesajmu u koji će se uložiti 30 milijuna eura.

Osim te investicije, u Marasovom ministarstvu još je 49 investicijskih projekata teških ukupno 1,3 milijarde kuna. Uspjeh je to zakona o poticanju investicija, zaključio je ministar. Inače, ambiciozno je najavio da će se tijekom 2013. godine realizirati 9 milijardi kuna investicija više nego lani, pa će se ukupni iznos ulaganja javnih, privatnih, stranih i domaćih tvrtki popeti na 70 miliardi kuna. Turski veleposlanik Burak Özügergin rekao je da je Hrvatska prosperitetna zemlja u koju valja odmah ulagati.

- U srednjem roku od 5 do 7 godina hrvatsko gospodarstvo će rasti tom brzinom da se isplati ulagati sada i trpjeti slabije povrate na investiciju- kazao je turski veleposlanik koji ističe da su Turci odlučili pojačati svoju prisutnost u Hrvatskoj. Ponaprije zbog ulaska naše zemlje u EU. Tuski veleposlanik nije želio direktno komentirati probleme s investicijama u Hrvatskoj, ali je poručio da se u investitorima ne smije gledati lopove koji su došli opljačkati zemlju već im osigurati mogućnost zarade i povlaćenja novca iz države u koju plasiraju svoja ulaganja. Ugledajte se na nas - indirektno je kazao veleposlanik Özügergin kazavši kako je mantra Turske stala u četiri riječi: predvidljivost, stabilnost, povjerenje i kredibilitet. Zabavilo je to Damira Vanđelića, direktora investicija Adrisa koji kaže da se u trajanju sudskih procesa na trgovačkom sudu i čestoj izmjeni zakona vidi koliko smo stabilni i predvidljivi.

- Da bi privukli investicije trebamo biti atraktivni. Urediti se i počešljati i tako izgledati svaki dan- kazao je Vanđelić koji ističe da se antipoduzetnička klima najbolje i rješava na način da se ljudima objasne prednosti investicija. Tako je izračunao da se na investiciji u turizam kapaciteta 10 000 soba na godinu dana zaposli oko 20 tisuća ljudi, a dugoročno najmanje 8 tisuća ljudi. Lokalna zajednica samo do gradnje ubere 10 do 20 milijuna kuna na pristojbama, a po završetku takve investicije ulagač u državni proračun mora uplatiti 1, 4 milijarde kuna PDV-a. Panel o investicijama Maras je završio porukom da velika većina poduzetnika ipak ne krade.

>> Malom i srednjem poduzetništvu 730,6 milijuna kuna poticaja u 2013.

>> Turska investicijska invazija na Hrvatsku

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Khuen-Héderváry
  Khuen-Héderváry:

  Sada će nam o poduzetništvu objašnjavati Gordan Maras koji sam nikada nije bio poduzetnik, nema baš nikavog iskustva u privatnom sektoru a uletio je sa faksa u Sabor. Nema stručnosti, nema rezultata ali se zna samo reklamirati. Zbilja se od ... prikaži još!od njega može puno naučiti, na žalost ništa vezano za pošteni rad i poduzetništvo.

 • prepri43:

  Netko koji još nijo usvojio elementarne pojmove maternjeg jezika, unatoč radiu,televiziji,tiskanim medijima koji računaju u miljunima glavešine u vladi skupa s njim guraju uporno miljone. Tako i naš ministar kulture ili bolje rečeno nekulture također. Što se tog predmeta tiče ... prikaži još!e ,bolje bi bilo da koriste postoječe brošure koje na tu temu već postoje. Onaj koji se misli baviti poduzetništvom može i sam doći u posjed potrebne literatura. Oni koji se ne misle time baviti to jim je još jedan predmet odviše.Sjetimo se samo onih silnih političkih predmeta iz prošlosti!

 • mcmarko:

  umirovljeni poduzetnik je vlasnik poduzeća ili tvrtke? Prvo bih provjerio je li taj poduzetnik plaćao radnike, poreze državi kakvi god bili, je li izrabljivao radnike 12 sati dnevno, bez godišnjeg. Nek daju todoriću da predaje kako od pikača lukovica cvijeća ... prikaži još!a postati najbogatiji u državi.