Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Krivotvoreni lijekovi uskoro teže do tržišta EU

Svakom pakiranju lijeka jedinstveni serijski broj od veljače 2019.
16. studenoga 2018. u 08:12 0 komentara 82 prikaza
Andreas M. Walter
Foto: HUP

Iako smo uvjereni da su lijekovi koje hrvatske kompanije plasiraju na tržište u potpunosti sigurni već i sada, što službeno potvrđuju i podaci HALMED-a, koji nije zabilježio krivotvorine hrvatskih proizvođača lijekova na tržištu, primjenom novog sustava provjere autentičnosti dodatno će se izbjeći mogućnost ulaska krivotvorina u legalni opskrbi lanac lijekova u Hrvatskoj i EU – kazala je savjetnica Odjela za međunarodne poslove Biserka Sladović na jučerašnjem skupu HUP-a o pripremama u EU za sustav provjere autentičnosti lijekova koje potpuna primjena počinje u veljači 2019.

lijekovi Ljekarnička komora: Zbog smanjenja PDV-a cijene bezreceptnih lijekova niže 17-18 posto

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore kako je svaki drugi lijek kupljen preko interneta krivotvoren, zbog čega godišnje umre i do milijun ljudi. Stoga se iduće godine uvode propisana paneuropska sigurnosna obilježja u vidu zaštite od otvaranja i jedinstvenog serijalizacijskog broja – označavanje svakog pakiranja lijeka kako bi se spriječilo korištenje i ulazak krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac.


– U Belupu nemamo informacija o krivotvorenju naših lijekova što je potvrdio i HALMED. No internacionalne akcije koje provodi Interpol detektirale su 25 mil. krivotvorenih lijekova u vrijednosti oko 500 mlrd. dolara – rekao je Matija Kropek iz Belupa.

Zdravko Marić MARINA ŠUNJERGA Jeftinija hrana jer se socijalna politika vodi kroz PDV

Najviše ih je u zemljama Afrike i Azije i to prvenstveno psihoaktivnih stimulansa te lijekova za liječenje erektilne disfunkcije, potom i za liječenje teških onkoloških bolesti. Glavni gost skupa Andreas M. Walter, glavni direktor Europske organizacije za provjeru autentičnosti lijekova (EMVO), kazao je da RH i Slovačka postupke tzv. serijalizacije dobro provode, posebno uzme li se u obzir da se radi o malim zemljama kojima je takav postupak poseban izazov. 


>> Pogledajte koji simptomi vam mogu otkriti imate li problema sa srcem

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.