Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijski savjetnik

Kreditne kartice su - kredit, 'charge' odgoda plaćanja

kreditne kartice
Foto: Boštjan Tacol/Žurnal24/PIXSELL
05.03.2014.
u 13:29

Posebne pogodnosti osigurane su korisnicima kartica koji su istodobno i korisnici Lepeze mogućnosti, a ovisno o odabranom modelu Lepeze, mogu biti potpuno oslobođeni plaćanja troška članarine u svim godinama korištenja

P: Prije nekoliko mjeseci dobila sam stalni posao i sad mi banka nudi svoje kartice. Zgodno mi je da ne moram uvijek kod sebe imati gotovinu, ali ne znam baš previše o karticama; koja je, recimo, razlika između kreditnih i „charge“ kartica i koje su mi povoljnije za korištenje, pita Tea iz Osijeka.

O: Ponajprije, razlika između kartica s odgodom plaćanja, tzv. charge kartica, i kreditnih kartica u tome je da se za kartice s odgodom plaćanja cjelokupan trošak podmiruje jednom mjesečno u cijelosti, automatskom naplatom s transakcijskog računa te na takvo korištenje kartice nema plaćanja kamata. Kod kreditnih kartica zapravo je riječ o odobrenom kreditu. Ukupan se trošak može podmiriti odjednom, po dospijeću, no može se otplaćivati na rate ili u postotnom iznosu, ovisno o odabranom modelu otplate. Ako se odlučite na otplatu na rate ili u postotnom iznosu, na potrošeni iznos plaća se kamata. Kamatna stopa po kreditnim karticama go!card MasterCard, Visa Avenue Mall ili Visa Classic/Gold fiksna je i iznosi 11 posto godišnje.

To je osnovna razlika između kartice s odgodom plaćanja i kreditne kartice. Zapravo, obje kartice pružaju puno više mogućnosti. I uz kreditne i kartice s odgodom plaćanja Zagrebačke banke (MasterCard, go!card i Visa Avenue Mall) moguće je realizirati obročnu otplatu od dvije do 12 rata, bez kamata i naknada u mreži od čak 13.000 prodajnih mjesta u Hrvatskoj.

Preko kartice s odgodom plaćanja individualne MasterCard može vam biti odobren i potrošački kredit do 36 rata koji se također može realizirati na brojnim prodajnim mjestima u Hrvatskoj, ali uz dulji rok otplate i veće iznose kredita. Kamatna stopa od 9,9 posto fiksna je za cijelo razdoblje otplate, a naknadu za obradu banka ne naplaćuje. Također korisnicima kartica s odgodom plaćanja standardne, zlatne ili platinum MasterCard kartice dostupan je i brzi nenamjenski kredit u kunama uz fiksnu kamatnu stopu 10,65 posto (EKS se kreće od 9,05 posto i ovisi o datumu isplate kredita i datumu naplate).

Gotovinski kredit po MasterCard kartici može realizirati osnovni korisnik kartice u bilo kojoj poslovnici Zagrebačke banke u iznosu do 20.000 kuna, uz otplatu do 24 rate, bez naknade za obradu kredita i bez provjere kreditne sposobnosti.

No bez obzira na vrstu kartice, s obzirom na dospijeće računa, sve MasterCard i Visa kartice Zagrebačke banke prihvaćene su u cijelom svijetu kao i na internetu, a praktična su i sigurna zamjena za gotovinu u svakodnevnom korištenju ili na putovanjima te se preporučuju i kod većih i planiranih kupnji zbog različitih modela financiranja. Izuzetno su cjenovno konkurentne, a dodatno banka za go!card i Visa Avenue Mall kreditne kartice odobrava karticu bez upisnine i članarine za prvu godinu korištenja. Posebne pogodnosti osigurane su korisnicima kartica koji su istodobno i korisnici Lepeze mogućnosti, a ovisno o odabranom modelu lepeze, mogu biti potpuno oslobođeni plaćanja troška članarine u svim godinama korištenja.

>> Domaći kupci očekuju besplatnu dostavu, najdraži im je PayPal

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije