Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
wu bangguo

Kinezi žele uvoziti Končareve proizvode i ulagati u riječku luku

wu bangguo,boris šprem,končar (1)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
19.05.2012.
u 18:37

Kineska delegacija posjetila je tvornicu Končar – energetski transformatori, jedinu tvornicu koju su htjeli posjetiti

U sklopu posjeta Hrvatskoj predsjednik Stalnog odbora Svekineskog nacionalnog kongresa NR Kine Wu Bangguo posjetio je tvornicu Končar – energetski transformatori. Delegaciju su dočekali predsjednik Sabora Boris Šprem i potpredsjednik Josip Leko te predsjednik uprave Končara Darinko Bago. Kinezima je predstavljeno poslovanje tvrtke, a Bangguo, inače ing. elektrotehnike, zasuo je Bagu brojnim tehničkim pitanjima. Nakon sastanka obišli su pogon da bi što bolje uvidjeli kako se u Končaru proizvodi i radi.

Inače, Končar-transformatori jedina su tvornica u Hrvatskoj koju su Kinezi željeli posjetiti, a razlog je, među ostalim, i podatak da je to jedan od rijetkih pogona, koji nije zahvatila recesija. Više je od šezdeset posto proizvodnje Končar-tranformatora namijenjeno izvozu.

Predsjednik Sabora Šprem istaknuo je kako su kineski gosti pokazali veliko zanimanje za uvoz hrvatskih proizvoda, no nije precizirao o čemu je točno riječ.

– Posjet nam donosi veliku korist jer možemo očekivati značajna ulaganja u području energetike, prometa i infrastrukture. Gospodin Bangguo iskazao je interes za unaprjeđenje gospodarskih odnosa, a što je vidljivo i iz otvaranja Konfucijeva instituta namijenjenog poslovnoj i obrazovnoj suradnji. Osim toga najavljeno je i otvaranje stalnog dopisništva kineske novinske agencije u Zagrebu.

Predsjednik Šprem nije želio govoriti o konkretnim ulaganjima, no dodao je kako se o njima već raspravljalo u Vladi. Neslužbeno se doznaje da su Kinezi zainteresirani za ulaganje u riječku luku i nizinsku prugu Rijeka-Zagreb. Kineska delegacija posjet Zagrebu nastavila je susretom s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, a danas će ih u Dubrovniku ugostiti župan i gradonačelnik.

Na Markovu trgu, za posjeta kineske delegacije Gornjem gradu, policajci su zaustavili prosvjednika koji je megafonom dobacivao delegaciji: – Free Tibet! Legitimirali su ga i, tvrde iz Građanske akcije, priveli.

Komentara 15

MI
Micko4
19:51 19.05.2012.

ČUVATI i sačuvati Končar po bilo koju cijenu! Da bi sačuvali Končar, potrebno je sačuvati HPB!!!

OB
-obrisani-
20:10 19.05.2012.

Kinu vode kineski inženjeri, a Hrvatsku jugoslavenski pravnici. Rezultati na objema stranama dobro su vidljivi.

AB
abendblatt
19:26 19.05.2012.

Kinezi ce uvoziti Koncareve proizvode, dok ih ne kopiraju i pocnu sami proizvoditi jeftinije od Koncara i izbace ga sa trzista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije