Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Karlovački sud ukinuo presudu kojom je odbijena tužba da se CHF ugovor proglasi ništetnim

Tužitelj je tražio da se ugovor proglasi ništetnim uz naplatu 586.000 kuna i pripadajućih zateznih kamata te da se podredno, ako sud ne prihvati ništetnost ugovora, presudi ništetnost odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi uz naplatu 112.000 kuna preplaćenih kamata
29. lipnja 2019. u 09:46 1 komentara 882 prikaza
švicarski franak
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Županijski sud u Karlovcu ukinuo je presudu Općinskog suda u Splitu koji je u jednom slučaju odbio proglasiti ugovor o kreditu u švicarskim francima ništetnim.

Udruga Franak POBJEDA POTROŠAČA Addiko banka mora vratiti potrošaču koji je konvertirao kredite u 'švicarcima' čak 138 tisuća kuna

Tužitelj je, naime, tražio da se ugovor proglasi ništetnim uz naplatu 586.000 kuna i pripadajućih zateznih kamata te da se podredno, ako sud ne prihvati ništetnost ugovora, presudi ništetnost odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi uz naplatu 112.000 kuna preplaćenih kamata. Općinski sud u Splitu odbio je oba tužbena zahtjeva, i presudio da tužitelj nema pravni interes jer je izvršio zakonsku konverziju CHF kredita.

No, drugostupanjski sud, odnosno Županijski sud u Karlovcu nije prihvatio takvu presudu, nego ju je ukinuo i vratio na ponovno suđenje u Split.

Kervatin i Aleksić SUČELJAVANJE KANDIDATA ZA EU PARLAMENT 'Stiže novi val krize i bit će 800.000 blokiranih ako ne zaustavimo ovaj eldorado'

– Općinski sud u Splitu pogrešno smatra da su konverzijom CHF kredita prestale obveze iz osnovnog ugovora, pa da zbog toga ne bi bilo osnove za utvrđenje ništetnosti. Konvalidacija ništetnog ugovora nije moguća, osim ako se radi o odredbama manjeg značaja, a pritom je ugovor ispunjen – stoji u obrazloženju presude karlovačkog suda koji navodi i kako nije moguća obnova ništetnih obveza.

– Prvostupanjski sud bio je dužan utvrđivati ništetnost odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli CHF. U ponovnom suđenju prvostupanjski sud mora raspraviti pitanje ništetnosti odredaba o kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli. Pri razmatranju moraju se uzeti u obzir Direktiva 93/13 i presuda C-51/17 Suda EU, gdje je rečeno da unatoč izmjeni ugovorne odredbe o valutnoj klauzuli, sud mora ispitati nepoštenost ugovorene valutne klauzule na početku ugovornog odnosa. Prvostupanjski sud mora konačno razmotriti i pitanje ništetnosti ugovora u skladu s presudama Suda EU – stoji u obrazloženju drugostupanjske presude.

euri Udruga Franak Presude zbog kredita: Addiko mora vratiti 109.000 kn, a Karlovačka banka 25.000 eura

Udruga Franak pojašnjava kako prema stavovima Suda EU, ako je valutna klauzula CHF ništetna, trebao bi biti ništetan i cijeli ugovor.

– Isto tako, ako bi ništetnost ugovora bila štetna za potrošača, onda sud po službenoj dužnosti mora zaštititi potrošača i presuditi samo ništetnost ugovornih odredaba te u skladu s time dosuditi obeštećenje. Budući da u konkretnom slučaju ništetnost ugovora nije štetna za potrošača, Općinski sud u Splitu trebao bi nakon ponovljenog postupka prihvatiti tužbeni zahtjev za ništetnost ugovora te u skladu s time presuditi obeštećenje koje je traženo – smatra Udruga Franak.

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
  • ivo.kipre@gmail.com:

    švicarce su davali u kreditima samo pokriveno papirologijom a nisu pravno postojali jer narodna nije pokušala sprječiti takve malverzacije jer se znalo da će švicarac rasti a također nije se upozorilo građane da je to rizično kreditiranje da bi banke ... prikaži još! opljačkale hrvatski narod